Warish: – Jeg vil at sønnen min skal få flere muligheter i framtiden

Warish Ali Teli (50) bor i Janaki kommune i Nepal. Som kommersiell grønnsaksbonde kjemper han hver dag for å forsørge familien, samtidig som klimaendringer skaper uforutsigbare utfordringer på gården.

Familie og fellesskap som støtte

Warish bor sammen med kona, og han har tre døtre og tre sønner. Én sønn er gift og bor i huset med sin kone og deres seks måneder gamle barn. Én datter er gift og bor i India. Flere av barna går på Madarsa, en religiøs skole som tilbyr undervisning i urdu, arabisk og nepalsk. Warish håper at den yngste sønnen, som før gikk på privatskole, snart kan vende tilbake dit.

– Privatskolen har høyere kvalitet enn den offentlige skolen, og jeg vil at sønnen min skal få flere muligheter i framtiden, sier han.

Den eldste sønnen til Warish selger av og til grønnsaker fra gården, mens den neste sønnen får inntekt gjennom å kjøre autoriksha, et enkelt motorisert kjøretøy. Selv bruker Warish all sin tid på å dyrke grønnsaker til både salg og familiens bruk.

Klimaendringer truer avlingene

Warish opplever tydelig hvordan klimaendringene skaper nye utfordringer for gården hans.

– Tidligere regnet det til riktig tid, men nå vet vi ikke når regnet kommer. Været har blitt varmere, og vi trenger mer vann. Vanningskostnadene er høyere enn før, og det har kommet nye typer insekter som skader grønnsakene, forteller han.

Han har tatt i bruk en tørkeresistent risvariant for å møte utfordringene.

– Den trenger mindre vann og gir god produksjon, sier han, men legger til at de stadig opplever tap på grunn av klimaendringene.

– Insektene er nye for oss, og pesticidene våre virker ikke lenger. Belgfruktene mine ble ødelagt av insekter i fjor, og vi har hatt store problemer på grunn av flom og de nye insektene.

Bærekraftige tiltak for tilpasning

For å takle de nye utfordringene har Warish lært å lage biopesticider av planter som nim, noe han lærte gjennom opplæring støttet av Utviklingsfondet.

– Jeg lager biopesticider selv. De virker som et antibiotikum, men er billigere og tryggere for helsen. Selv om de ikke virker like langvarig som kjemiske pesticider, beskytter de oss mot helseskadelige virkninger, sier Warish.

Han bruker også plasttunneler om vinteren for å beskytte grønnsakene mot kuldebølger og tungt regn.

– Tunnelen og de tørkeresistente variantene gjør produksjonen mer stabil og beskytter mot ekstreme værforhold, forteller han.

Stolt av å selge mine egne produkter

Warish har fått støtte til både grønnsaksfrø og vanningsutstyr, noe som har gjort det mulig for ham å dyrke grønnsaker kommersielt.

– Før pleide jeg å reise til India for å kjøpe grønnsaker og selge dem i landsbyene. Det var vanskelig. Nå kan jeg dyrke egne grønnsaker og selge dem her i landsbyen. Jeg er stolt av å selge mine egne produkter, sier han.

Warish forteller at pengene han tjener på grønnsaksdyrkingen går til familien, spesielt til barnas utdanning og nødvendige utgifter som medisiner. I tillegg har han fått mulighet til å ta opp lån til en rimelig rente, noe han tidligere måtte gjøre gjennom lokale jordeiere til høye renter.

– Det er viktig for oss å ha denne støtten, sier han.

Drømmer om framtiden

Warish håper å kunne sende den yngste sønnen tilbake til privatskolen, og ser for seg en framtid der barna får flere muligheter.

– Drømmen min er å se familien leve lykkeligere, og at sønnen min får en god utdanning og flere sjanser i livet, sier han.

Kona hans legger til at de fortsatt står overfor utfordringer med vanningsanlegg og nye typer insekter som truer avlingene, og at mer støtte vil gjøre en stor forskjell.

Historien til Warish er et vitnesbyrd om motstandsdyktighet og håp i møte med klimaendringer og økonomiske vanskeligheter. Norge kan og bør øke støtten til småbønder som Warish, som bærer den største byrden av klimaendringene.Skriv under i dag for å gi flere bønder som Warish en tryggere framtid!

Vi trenger din signatur

Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder

Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!

Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.