Rikhiram:
- Sammen har vi oppnådd mye
For Rikhiram Kumal, en 53 år gammel småbonde fra Machhitaal i Nepal, er livet på gården både en kamp og en kilde til stolthet. Med fem sønner, et samfunn preget av klimautfordringer og et dagligliv som avhenger av uforutsigbart regn, har Rikhiram lært å møte utfordringene med utholdenhet og fellesskap.
En familie som strever sammen
– Tidligere var regnet regelmessig, men nå er det uforutsigbart. Monsunen kommer sent, og vinterregnet er ikke nok når avlingene trenger det som mest. Dette skaper store problemer for produksjonen vår, sier Rikhiram.
Rikhiram bor med tre av sønnene sine, mens to andre har egne familier. Den yngste sønnen går fortsatt på skolen, men hjelper til på gården når han kan. For Rikhiram er det avgjørende å opprettholde gården for familiens skyld, men produksjonen dekker bare matbehovet i 6–7 måneder av året. Resten av tiden må både han og sønnene jobbe utenfor landsbyen som dagarbeidere.
– Arbeidet mine sønner finner i byene, er hardt og ustabilt. Hvis vi kunne øke produksjonen på gården, kunne vi unngå å dra hjemmefra, sier han.
Klimaendringer: En daglig kamp
På gården dyrker Rikhiram og familien hvete, bygg og mais, i tillegg til litt grønnsaker og frukt. Han har fem kyr som gjør at han kan drive et biogassanlegg, fem geiter og fem-seks høns. Han ser stolt på hønsene som vandrer rundt, før han snakker videre.
Rikhiram forklarer at de uforutsigbare værmønstrene gjør det stadig vanskeligere å planlegge avlingene. Når regnet uteblir, reduseres produksjonen dramatisk, og skadedyr og sykdommer øker.
– Noen år er vi bare selvforsynte i 4–5 måneder. Da må vi jobbe enda mer utenfor landsbyen for å klare oss, forklarer han.
Med støtte fra Utviklingsfondet har Rikhiram fått tilgang til solcelledrevet vanningsanlegg og opplæring i bærekraftige jordbruksmetoder. Disse tiltakene har hjulpet ham å utvide produksjonen.
– Tidligere kunne vi bare dyrke én sesong i året. Nå har vi vann til å dyrke tre sesonger, og det har endret mye for oss, sier han.
Fellesskapet styrker bøndene
Som leder av samfunnsgruppen Danfe har Rikhiram vært en forkjemper for samarbeid. Gruppen består av 20 medlemmer, der flertallet er kvinner, fordi mange menn må reise for å tjene penger. Gruppen sparer penger sammen og gir lån til medlemmer som trenger det. De har også jobbet for å få støtte til solvanning og andre teknologiske forbedringer.
– Sammen har vi oppnådd mye. Vi har bedre tilgang til ressurser, og vi har blitt hørt av lokale myndigheter. Før kunne vi ikke engang få lån, men nå har vi et system som hjelper oss alle, forklarer Rikhiram.
Håp for framtiden
Rikhiram drømmer om en bedre framtid for familien og lokalsamfunnet.
– Hvis vi kunne forbedre vanningssystemet og utvide hønseoppdretten vår, kunne vi forsørge oss selv hele året. Sønnene mine ville ikke trenge å dra langt hjemmefra for å jobbe. Det er mitt mål, sier han.
Han er stolt av hva gruppen har oppnådd.
– Vi har begynt med tunneloppdrett og dyrker forbedrede frø. Produksjonen vår er mye bedre enn for fem år siden. Det gir meg håp for framtiden.
Skriv under for økt støtte til småbønder som Rikhiram
Rikhirams historie viser hvordan småbønder kan overkomme store utfordringer med riktig støtte og fellesskap. Men de trenger hjelp for å fortsette. Signer Utviklingsfondets underskriftkampanje og krev at Norge øker støtten til småbønder i det globale sør. Sammen kan vi bidra til matsikkerhet og bærekraftige løsninger for familier som Rikhirams.
Vi trenger din signatur
Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder
Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!
Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.