Nisha: – Vanningsanlegget gjør at vi kan produsere mer

Nisha Pun (24) flyttet nylig til landsbyen hvor hun bor nå. Men hun er allerede engasjert i å styrke både sitt lokalsamfunn og egen selvtillit.

Snart mor for første gang

Nisha flyttet til landsbyen for et år siden etter å ha giftet seg inn i familien. Nå er hun ni måneder gravid med sitt første barn.

– Jeg bor sammen med svigerfamilien min og mannen min, som jobber i en annen by seks måneder i året, forteller Nisha.

På gården dyrker de hvete, bygg, kikerter, kål, tomater og erter. Familien har fått tilgang til frukttrær og en plasttunnel, der de dyrker bitteragurk – en type gresskar som er svært vanlig å dyrke i Nepal og India. Husdyrhold er en viktig del av gårdsdriften, med 5 storfe, rundt 27 geiter og 35 kyllinger.

– Regnet kommer ikke lenger i tide

Som mange småbønder i Nepal har Nisha og familien merket store utfordringer knyttet til klimaendringene.

– Før regnet det til faste tider. Nå er regnet uforutsigbart. I år kom vinterregnet altfor sent, bare noen dager før innhøstingen. Det vil redusere hveteproduksjonen vår, og kornkvaliteten blir dårligere, sier hun.

Matproduksjonen på gården brødfør familien i seks måneder. Resten av året må mannen hennes jobbe for å supplere inntektene.

– Hvis vi ikke finner alternative inntektskilder, må mannen min jobbe enda mer, sier Nisha.

Klimaendringene gjør livet som småbonde i Nepal ekstremt utfordrende. De opplever lengre og lengre tørkeperioder, og når det først regner, er det i enorme mengder som skaper flom.

En vei ut av utfordringene

Nisha og familien har fått tilgang til bedre ressurser og opplæring som gjør gården mer produktiv.

– Vi har fått forbedrede varianter av grønnsaker og frø, samt opplæring i husdyrhold. Vi har også fått støtte til bedre fjøs for storfe og geiter. Dette har forbedret både produksjonen og kvaliteten, forklarer Nisha.

Hun trekker fram vanningsanlegg som både bringer drikkevann inn til landsbyen og sprer vann ut til åkrene, som det viktigste klimatilpasningstiltaket.

– Med vanningsanlegget kan vi produsere mer, sier hun.

- Jeg har fått selvtillit til å uttrykke meg

Nisha ble stemt fram som vara til sekretæren i landsbygruppen. Gruppen samles jevnlig for å diskutere utfordringer, og løse problemer sammen. Rollen som sekretær gir Nisha muligheten til å utvikle seg personlig og bidra til lokalsamfunnet.

– Jeg tar meg av sekretæroppgavene når sekretæren ikke er til stede. Jeg leder møter og håndterer regnskapet. Det har gitt meg selvtillit til å snakke foran folk og til å uttrykke meg, sier hun.

Men rollen byr også på utfordringer.

– Noen ganger føler jeg at folk ikke lytter til meg fordi jeg er ung og ny i landsbyen. Men jeg prøver sakte å bygge opp tillit. Jeg ønsker å bli sekretær en dag, sier Nisha.

– Småbønders stemmer må bli hørt

For Nisha er det viktig at småbønders utfordringer og behov blir tatt på alvor.

– Før vi hadde gruppen var vi ikke organiserte, og vi jobbet ikke sammen for å gjennomføre prosjekter. Nå har vi fått tilgang til drikkevann, forbedrede fjøs og opplæring i grønnsaksdyrking. Ting har endret seg i en positiv retning, sier hun.

Hun mener også at land som Norge har et ansvar for å støtte land som Nepal i møte med klimaendringene.

– De landene som har bidratt mest til klimaendringene, har et ansvar for å støtte oss som lider mest av konsekvensene. De må bidra med effektive tiltak, sier Nisha.

Drømmer for framtiden

Til tross for utfordringene har Nisha håp for framtiden.

– Jeg drømmer om å få en jobb som kan hjelpe meg og barnet mitt til å få en god utdanning. Jeg ønsker å ta undervisningslisens og bli lærer. Familien min støtter meg, og jeg vil gjerne ta den sjansen, sier hun.

Nisha er også stolt over det hun har oppnådd så langt.

– Jeg er stolt av at jeg har fullført 12. klasse og at jeg lever lykkelig med svigerfamilien min. Vi er en lykkelig familie, avslutter hun med et smil.

Vi trenger din signatur

Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder

Signer for økt støtte til verdens småbønder – matsikkerhet må prioriteres!

Småbønder produserer maten vi alle er avhengige av, men rammes hardest av klimaendringer og sultkrise. Nå må vi kreve handling!

Regjeringen må mer enn doble den langsiktige støtten til småbønder for å sikre global matsikkerhet.

Signer nå og krev at Norge setter matsikkerhet øverst på agendaen! Utviklingsfondet overleverer signaturene direkte til utviklingsministeren.