Deresse:
- Har sikret familiens matsikkerhet

For 42 år gamle Deresse Tefera har klimautfordringer vært en konstant kamp. Gjennom hardt arbeid og støtte til klimatilpasning har Deresse klart å sikre familiens matsikkerhet og styrke lokalsamfunnet.

Familien som grunnlag for alt

Deresse bor med sin kone og deres tre barn, som alle går på skole. Familien deler arbeidsoppgavene på gården.

– Hvert familiemedlem deltar i jordbruksaktiviteter med ulike roller, og vi leier inn ekstra arbeidskraft i høysesongen, forklarer Deresse.

På gården produserer de bygg, bønner, linser, erter og hvete. I tillegg dyrker de grønnsaker som grønnkål til både hjemmet og markedet. Dette har bidratt til å diversifisere familiens kosthold.

– Etter at vi fikk forbedrede avlingsvarianter og agronomisk opplæring, produserer vi mer korn og selger overskuddet. Det gjør at vi får råd til skolegang til barna og andre nødvendigheter, sier han.

Klimatilpasning og nye utfordringer

Deresse har opplevd store endringer i klimaet som påvirker gården hans.

– Klimaendringene har ført til økt værvariasjon, uregelmessig nedbør og stigende temperaturer. Dette skaper problemer som flom og nye avlingssykdommer som rust, forteller han.

Tidligere var frost den største utfordringen, men nå har den økende temperaturen ført til sykdommer som gulrust, bladrust og stammerust på hvete og bygg.

– For 20 år siden var frostskader et stort problem her. Nå har temperaturen steget, og frost er ikke lenger en utfordring. I stedet må vi håndtere avlingssykdommer, forklarer han.

Som deltaker i Utviklingsfondets programmer har Deresse grepet muligheten til å tilpasse seg de nye utfordringene. Han bruker forbedrede avlingsvarianter og landbruksteknikker, som rotasjon av avlinger og brakklegging av jord, for å redusere sykdommer.

Kvinner skaper endring

Deresse trekker også fram hvordan prosjektet har styrket kvinner i landsbyen. Gjennom kvinnegrupper har kvinnene fått tilgang til opplæring, ressurser og kredittjenester, noe som har skapt nye muligheter.

– Kvinnelige bønder er nå organisert i kvinnegrupper, og de har fått nødvendig opplæring og tilgang til kredittjenester, forklarer han.

Kvinnene deltar aktivt i småskalabedrifter og i samfunnsledelse. Ifølge Deresse har dette endret dynamikken i landsbyen.

– Kvinner tar nå del i ressursforvaltning og beslutningstaking i husholdningene. Uten godkjenning fra kvinnene, tar ikke mennene beslutninger om husholdningsressursene, sier han.

Deresse understreker hvor viktig kvinnenes bidrag har vært for familien hans. Kona hans er medlem av en kvinnegruppe, noe som har hjulpet dem med å kjøpe fjærfe og skape ny inntektskilde.

– Min kone kjøpte fjærfe gjennom gruppen, og dette har hjulpet oss med å forbedre familiens inntekt og levebrød, forteller han.

En framtid med håp

Deresse har gått fra å produsere kun til eget forbruk til å generere overskudd som han selger på markedet. Inntektene bruker han til å sende barna på skole og bygge et hus.

– Jeg er stolt av å ha sikret familiens matsikkerhet, og at jeg kan selge overskuddet på markedet. Dette har gitt oss en stabil inntekt og en bedre framtid, sier han.

Deresses historie viser hvordan småbønder med riktig støtte og tilgang til ressurser kan møte klimakrisen og bygge en bedre framtid. Signér vår kampanje for å sikre at Norge øker støtten til verdens småbønder. Sammen kan vi bidra til matsikkerhet og klimarettferdighet.

Vi trenger din signatur

Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder

Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!

Signér aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.