Deresse: – Jeg drømmer om å bygge et nytt hus
Deresse Abera (43) har tatt i bruk nye landbruksteknikker, og med hardt arbeid og dedikasjon har han styrket familiens matsikkerhet og ser nå muligheter for å videreutvikle gården og framtiden.
En familie som jobber sammen
Deresse bor på landsbygda i Etiopia med kona og deres to barn, som begge går på skole. Familien deler på arbeidet på gården for å få alt til å gå rundt.
– Hele familien deltar i jordbruksarbeidet, hver med sin rolle. Jeg tar meg av de tyngre oppgavene som klargjøring av jorden, mens kona og barna luker, planter, høster og tar seg av grønnsakshagen, forklarer han.
I tillegg til familiens innsats må de noen ganger leie arbeidskraft i travle perioder, som under innhøsting. Gården produserer bygg, bønner, linser, erter og ulike typer hvete.
Nok mat til familien – men utfordringer i tøffe tider
Selv om Deresse nå er i stand til å produsere nok mat til familien, har det ikke alltid vært enkelt.
– Tidligere slet vi med å dekke familiens behov, og vi måtte ofte kjøpe korn på markedet i visse perioder, sier han.
Gjennom Utviklingsfondets programmer har han fått tilgang til forbedrede frøsorter og opplæring i klimatilpassede landbruksmetoder, noe som har gjort en stor forskjell.
– Nå kan vi produsere mer korn og til og med selge overskuddet på markedet. Dette har gitt oss inntekter til barnas skolegang og andre nødvendigheter, forteller han.
Klimaendringene krever tilpasning
Klimaendringene har skapt både nye utfordringer og muligheter for Deresse og familien.
– Vi har opplevd uforutsigbart vær, som uregelmessig regn og stigende temperaturer. Dette har ført til flom og avlingssykdommer som rust, sier han.
For 20 år siden var frostskader en stor utfordring, men nå har varmere temperaturer ført til sykdommer som gulrust og bladrust, spesielt på hvete og bygg.
Samtidig har det intense regnet på våren skapt muligheter for å dyrke avlinger som poteter, hvitløk og grønnsaker.
– Før utnyttet vi ikke regnsesongen på våren, men nå har regnet gjort det mulig å produsere mer dyrefôr og flere avlinger i denne perioden, forklarer han.
Tiltak for å møte utfordringene
For å håndtere utfordringene klimaendringene fører med seg, har Deresse tatt i bruk flere tiltak. Han roterer avlinger mellom korn og belgvekster, bruker plantevernmidler og har tatt i bruk jord- og vannbevaringsteknikker som konturoppdrett og planting av trær.
– Opplæringen jeg har fått gjennom prosjektet har hjulpet oss med å tilpasse oss. Vi bruker nå bedre frøsorter og metoder som har forbedret produktiviteten vår, sier han.
Kvinner i sentrum av endring
Deresse legger vekt på hvordan kvinner i landsbyen har fått en større rolle gjennom prosjektet.
– Kvinnene har organisert seg i grupper og fått tilgang til kreditt og opplæring. Dette har gjort at de nå deltar aktivt i småbedrifter og samfunnsledelse, sier han.
Han forteller at kvinnene nå har større innflytelse i husholdningene, og understreker at dette har vært en positiv endring for alle.
Blikket mot framtiden
Med økt produktivitet og inntekt ser Deresse lyst på framtiden.
– Jeg drømmer om å bygge et nytt hus og investere i moderne teknologi for gården. Jeg vil også sørge for at barna mine kan fullføre utdanningen sin, sier han stolt.
Historien til Deresse viser hvordan riktig støtte og verktøy kan gi småbønder muligheten til å møte klimakrisen og sikre en bedre framtid for familiene sine.
Bli med på å støtte verdens småbønder – signer Utviklingsfondets kampanje og bidra til en rettferdig og bærekraftig framtid!
Vi trenger din signatur
Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder
Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!
Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.