Bizunesh: Framskritt i møte med klimaendringer
Bizunesh Fayisa (50) fra Etiopia har gjennomført en imponerende reise fra tradisjonelt landbruk til moderne metoder, som sikrer familiens matsikkerhet og gir økonomisk stabilitet. Hun har ikke bare styrket sin egen gårdsdrift, men også inspirert andre i lokalsamfunnet.
Fra utfordringer til muligheter
Bizunesh er mor til seks barn og dyrker hvete, belgvekster og grønnsaker. Hun har også husdyr på gården. Som deltaker i Utviklingsfondets programmer mottok hun forbedrede frøsorter, inkludert 75 kg Limu-hvete. Dette har hatt en betydelig innvirkning på hennes avlinger.
– Jeg høstet 28 kvintal hvete fra en halv hektar land. Jeg brukte dette til familiens forbruk, solgte resten på markedet og kunne gå til innkjøp av en kalv, som nå gir melk og gir oss ytterligere inntektskilder, forteller hun.
Tilpasning til klimaendringer
Klimaendringene har gjort landbruket mer utfordrende, med uforutsigbare regnmønstre og sykdommer som hveterust. Gjennom prosjektet har Bizunesh lært viktige teknikker for å tilpasse seg disse utfordringene.
– Tidligere var frost den største utfordringen, men nå sliter vi med sykdommer som gulrust og bladrust. Jeg bruker forbedrede frøsorter som er resistente mot sykdommer, samt agronomiske praksiser som vekselbruk og brakklegging, sier hun.
I tillegg har hun implementert tiltak som konturpløying og planting av trær for å redusere jorderosjon, noe som også bidrar til å bevare vannressurser i området.
Opplæring som forandrer liv
En viktig del av Bizunesh sin suksess er muligheten til å ta del i ulike typer opplæring. Hun har deltatt på kurs om agronomiske metoder, dyrehelse, produksjon av dyrefôr, håndtering av sykdommer og etterhøstingsteknikker.
– Jeg har lært hvordan jeg skal forberede og mate dyrene våre riktig, samt hvordan jeg kan forbedre kvaliteten på avlingene mine, sier hun.
Disse ferdighetene har gjort det mulig for henne å øke produktiviteten og diversifisere familiens ernæring.
Kvinner som endringsskapere
Bizunesh forteller at kvinnene i landsbyen også har fått opplæring og blitt organisert i økonomiske grupper. Dette har gitt dem tilgang til kreditt og mulighet til å starte egne småbedrifter.
– Kvinnene i gruppene våre har fått teoretisk og praktisk opplæring, og vi deltar nå aktivt i småskala virksomheter og samfunnsledelse. Dette har gitt oss en stemme i viktige avgjørelser, forteller Bizunesh.
Hun legger til at dette har styrket deres posisjon både i familien og i samfunnet.
Ser framover med håp
Bizunesh drømmer om å bruke moderne landbruksteknologier for å redusere familiens arbeidsmengde og øke produktiviteten.
– Jeg ønsker å produsere mer for markedet, bygge et moderne hus i byen og gi barna mine muligheten til å starte egne virksomheter, sier hun.
En inspirasjon for andre
Gjennom sitt engasjement har Bizunesh ikke bare forbedret sin egen families liv, men også vist hvordan småbønder kan tilpasse seg klimaendringer og skape en bedre framtid.
Hennes historie er et vitnesbyrd om at investering i småbønder gir resultater – ikke bare for den enkelte bonde, men for hele lokalsamfunnet.
Bli med på å støtte verdens småbønder – signer Utviklingsfondets kampanje og bidra til en rettferdig og bærekraftig framtid!
Vi trenger din signatur
Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder
Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!
Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.