Bir Bahadur:
- Stolt av det harde arbeidet mitt

Bir Bahadur Dangaura (47) bor med familien sin i Joshipur kommune i Nepal, der han driver med grønnsaksdyrking og husdyrhold. Han jobber hardt for å tilpasse seg de krevende klimaendringene som gjør det stadig vanskeligere å dyrke mat i området.

Kjemper for å forsørge familien

Bir deler hjemmet sitt med kona, en sønn og en datter. Datteren, som er 24, syr klær på symaskinen hjemme, mens sønnen studerer regnskap på bachelornivå i en nærliggende by. Bir har en liten tomt hvor han dyrker sennepsfrø til olje, grønnsaker og mais. I tillegg holder han 15 geiter, to griser, ti høner og to okser.

Til tross for innsatsen strekker ikke produksjonen til for å brødfø familien.

– Jeg klarer ikke å brødfø familien min med dette lille jordstykket i mer enn tre til fire måneder av året, sier han.

For å dekke det familien trenger, har han tatt han opp lån fra spare- og lånegruppa til landsbykooperativet til å kjøpe geiter, som han deretter oppdrar og selger. Han får noen inntekter fra å selge chili og andre grønnsaker på markeder, som han kan bruke til å kjøpe basisvarer til seg og familien.

Klimaendringer skaper vanskeligheter

Bir Bahadur forteller at klimaendringer de siste årene har gjort jordbruket utfordrende. Lengre tørkeperioder fører til flere skadedyr og insektangrep på plantene.

– Når vi trenger vann, får vi det ikke. Når vi ikke trenger vann, regner det og flommer, sier han.

– Det er varmere for hvert år, og vi sliter med å håndtere vannet når det regner. Situasjonen blir bare vanskeligere på grunn av klimaendringene.

Denne uforutsigbarheten har også ført til økt bruk av pesticider, noe som bekymrer Bir Bahadur.

– Tidligere brukte vi flere organiske produkter. Nå må jeg bruke flere pesticider på grunn av insektene. Jeg må spise maten med pesticidene på, forteller han.

Bærekraftig jordbruk som løsning

For å møte klimaendringene tar Bir Bahadur i bruk bærekraftige metoder som å dyrke lokale frø, som er mer motstandsdyktige mot skadedyr enn hybride varianter.

– Lokale frø er veldig sterke. De blir ikke lett angrepet av insekter og smaker bedre, sier han.

Han har også begynt å bruke en plasttunnel for å beskytte grønnsakene mot uventet regn og frost.

– Plasttunnelen gir oss tilgang til grønnsaker hele året, forklarer han.

I stedet for kunstgjødsel bruker han kumøkk og kompost fra dyrene, noe som gjør jorda mer produktiv.

– Jeg er en veldig organisk bonde, sier han stolt.

Samfunnsforandring og stolthet

Med støtte fra Utviklingsfondet har Bir og lokalsamfunnet fått forbedrede fjøs for geiter og kuer, som gjør det lettere å samle opp kompost og skille ut avføring. Dette gir sunnere og større dyr, forteller Bir Bahadur.

– Når vi ikke bruker pesticider, spiser vi økologisk mat, og det gjør oss friske og sterke.

Bir Bahadur er stolt av arbeidet han gjør for å forsørge familien.

– Jeg er stolt av det harde arbeidet mitt. Jeg oppdrar griser, geiter og høns, dyrker grønnsaker og gjør mitt beste for å brødfø familien, selv om jeg noen ganger må låne penger fra kooperativet, sier han.

Ikke fell trær hensynsløst

Bir Bahadur har også en appell til de som har bidratt til klimaendringene.

– Hvis du feller ett tre, plant tre til fire nye trær. Dere må gjøre noe for å skape skygge på jorden, og for å bevare vannet. Ikke fell trær hensynsløst, sier han.

Bir sin historie viser hvordan småbønder i Nepal må kjempe for å overleve i møte med et klima i endring. Med støtte fra Utviklingsfondet får han og familien tilgang til verktøy og kunnskap som gjør det mulig å tilpasse seg. Likevel har de ikke nok ressurser til å møte utfordringene alene.

Norge kan og bør øke støtten til småbønder i klimautsatte områder som Nepal. Ved å skrive under på Utviklingsfondets kampanje kan vi bidra til at flere småbønder får en tryggere framtid.

Vi trenger din signatur

Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder

Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!

Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.