Bekelu:
- Stolt over framskrittene vi har gjort

For Bekelu Damise (45) har klimaendringer og jordbruksutfordringer vært en konstant del av hverdagen. Gjennom hardt arbeid har Bekelu og kvinnene i landsbyen gjort betydelige framskritt.

En familie med felles innsats

Bekelu bor på landsbygda i Etiopia sammen med sine seks barn. Hun har to sønner og fire døtre, som alle går på skole. Familien deler oppgavene på gården, og alle bidrar etter evne.

– Alle i familien tar del i jordbruksarbeidet. Vi har hver våre roller, men i travle perioder leier vi også inn arbeidskraft, forklarer Bekelu.

Familien produserer bygg, bønner, linser, erter og ulike hvetesorter. Selv om de klarer å være selvforsynte, må de i sommermånedene, fra juli til september, kjøpe noe mat fra det lokale markedet for å dekke familiens behov.

Klimaendringer utfordrer hverdagen

Klimaendringene har skapt store utfordringer for Bekelu og andre bønder i området. Uregelmessig regn, økte temperaturer og flom forstyrrer både planting og innhøsting. Nye avlingssykdommer, som hveterust, har dukket opp de siste tiårene.

– For 20 år siden var frost den største utfordringen. Nå har temperaturen økt, og frost er ikke lenger et problem. Men i stedet har vi fått sykdommer som gulrust, bladrust og stammerust, som påvirker hvete og bygg, sier Bekelu.

Hun peker også på hvordan intensiteten og tidspunktet for regnfall har endret seg. Tidligere kom regnet i kortere perioder, men nå kan det regne intenst i ukesvis, noe som påvirker avlingene. Likevel har dette også ført til muligheter for å dyrke nye avlinger.

– Tidligere dyrket vi ikke mye i den korte regnsesongen på våren, men nå kan vi plante bygg, hvete, poteter, grønnkål og hvitløk. Det gir oss flere alternativer og bedre fôr til dyrene våre, forteller hun.

Tiltak for tilpasning og framskritt

Bekelu har fått mulighet til å ta del i opplæring i nye landbruksmetoder for å møte utfordringene. Hun bruker sykdomsresistente avlingssorter, roterer avlinger og lar jorda hvile ved å bruke den til beite.

– Vi bruker også anbefalte plantevernmidler for å beskytte avlingene mot sykdommer, forklarer hun.

For å redusere jorderosjon på de bratte åsene i området, har Bekelu tatt i bruk metoder for jord- og vannbevaring, som konturoppdrett og planting av trær. Hun er stolt over at disse tiltakene har bidratt til å gjenopprette produktiviteten på gården.

Framtidshåp for familien

Bekelu drømmer om å starte en kornmølle i landsbyen. Hun ønsker å tilby tjenester til lokalsamfunnet, øke familiens inntekt og skape arbeidsplasser for barna sine og andre i landsbyen.

– Jeg håper at mølla kan gi en stabil inntekt og hjelpe oss med å bygge en bedre framtid, sier hun.

Kvinner i front for endring

Prosjektet har også styrket kvinner i området. Gjennom kvinnegrupper har de fått tilgang til kredittjenester og deltatt i småskalabedrifter.

– Kvinner her er nå organisert i økonomiske grupper. De deltar i opplæring og har tilgang til ressurser, noe som har gjort oss mer selvstendige, sier Bekelu.

Hun legger til at kvinnene nå spiller en aktiv rolle i samfunnsledelse og ressursforvaltning.

Bekelu er stolt over framskrittene familien og landsbyen har gjort, og ser lyst på framtiden. Historien hennes viser hvordan støtte til småbønder kan bidra til matsikkerhet og bærekraftige løsninger i møte med klimaendringer.

Signer Utviklingsfondets kampanje for å øke Norges støtte til verdens småbønder. Sammen kan vi bidra til matsikkerhet og klimarettferdighet.

Vi trenger din signatur

Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder

Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!

Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.