Slik kan vi redde kvalitetskaffen
Er du en av dem som ikke kan leve uten kaffe? Endringer i klima skaper store utfordringer for kaffebøndene. Dette kan føre til dårligere kvalitet på kaffen vår, og gjøre livet vanskeligere for kaffebøndene som allerede får minst av det du betaler for kaffekoppen din. En felles dugnad kan likevel gi håp for framtidens kaffe.
Nordmenn elsker kaffe
Butikkhyllene tilbyr i dag et bredt spekter av ulike kaffevarianter. Voksne nordmenn skal ikke veldig langt tilbake i tid for å huske at mange slettes ikke visste hva en kaffe latté eller macchiato var. Norge har i dag en sterk kaffekultur og kaffe er vår viktigste sosiale drikk. Hele syv av ti nordmenn drikker kaffe hver dag — faktisk 160 liter kaffe i året. Det er nok vanskelig for 2,8 millioner kaffedrikkende nordmenn å forestille seg en verden uten kaffe.
En omfattende rapport fra anerkjente Science Advances viser at et varmere klima truer verdens kaffeproduksjon. Ifølge studier fra The Climate Institute vil all dyrkbar mark til kaffeproduksjon halveres innen 2050.
Rammer kaffebønder hardt
Kaffe er en av de mest sårbare matplantene vi har og rammes hardest av økte temperaturer. Med økt temperatur følger mer tørke, nye skadedyr og økt forekomst av sykdommer. Det blir vanskeligere å dyrke kaffe i lavtliggende områder, noe som skaper store problemer for småbøndene. De fleste kaffeprodusentene lever i land som mangler både infrastruktur og statlig kapasitet til å tilpasse seg et endret klima. Målt i pengeverdi er kaffe en av verdens største eksportvarer og millioner av småbønder verden over lever helt eller delvis av kaffedyrking.
Sertifisering og felles innsats — viktig for å sikre framtidens kaffebønder
For å tilpasse verdens landbruk til klimaforholdene og unngå mangel på viktige råvarer, er vi nødt til å investere i de gode løsningene. Det handler om å gjøre landbruket mer robust i møte med endrede værmønstre, samtidig som vi tar vare på miljøet, og sikrer bedre avlinger og god inntekt til bonden. Verdens kaffeproduksjon avhenger av at småbonden styrkes. En felles dugnad må til med innsats både fra:
- Næringslivet som handler råvarer.
- Myndighetene som regulerende instans.
- Forbrukere (deg) som kan bidra ved å etterspørre varer som er ansvarlig produsert.
Hva er fordelene og ulempene med sertifiseringsordninger?
Sertifiseringsordninger som Fairtrade og UTZ/Rainforest Alliance er per i dag den beste guiden vi som forbrukere har for å vite om arbeidsforholdene til bøndene som dyrker kaffen vi drikker. Organisasjonene har som mål å jobbe etter FNs bærekraftsmål, og følger opp kaffebøndene for å sikre at at kaffen er avlet frem under kontrollerte forhold, uten barnearbeid, slaveri og svindel. Sertifiseringsorganene jobber også med retten til å organisere seg, minstelønn, HMS og miljø. I tillegg opererer de ofte med en “minstelønn” som sikrer at bøndene får bedre betalt enn markedspris i periodene hvor markedsprisen er lav.
Fairtrade og andre sertifiseringsordninger har likevel sine utfordringer. Det å bli sertifisert krever en lang prosess som ikke alle bønder har ressursene til. Organisering gjør det mer tilgjengelig også for de mindre ressurssterke bøndene, men noen vil alltid falle utenfor. Sertifiseringsordninger endrer heller ikke de strukturelle problemene i dagens handelssystem, men lindrer noen av symptomene.
Sertifiseringsordninger er likevel en av de beste pekepinnene du som forbruker har for hvilke alternativer som er mest bærekraftig når du ser etter kaffe i butikkhylla. I tillegg gir det at du kjøper sertifiserte alternativer et signal om hvordan man ønsker at kaffeindustrien skal fungere, samtidig som det viser at folk er villig til å betale mer for kaffe som er produsert på en rettferdig og bærekraftig måte.
Hva kan du gjøre for å sikre kaffens framtid?
For det første bør du passe på å velge kaffe som er ansvarlig produsert. Maria Mendoza, en av kaffebøndene Utviklingsfondet støtter i Huehuetenango, er stolt over å produsere kaffe til kaffetørste nordmenn. I samarbeid med oss, tilbyr Kjeldsberg nå den unike kaffen og dobbelsertifiserte fra kaffebøndene i Huehuetenango i kaffehyllene på REMA1000. I tillegg til å velge bærekraftig kaffe, kan du bidra til å sikre kunnskap og kapasitet hos småbøndene ved å bli utviklingsinvestor i Guatemala. Du velger selv beløp og pengene går til investering i blant annet:
- Infrastruktur for vasking av kaffebær, slik at bøndene kan utføre en større del av verdikjeden selv og øke kvaliteten på kaffen sin
- Vanntanker, så det er nok vann til å vaske kaffebærene etter innhøstning
- Grønne kreditter, slik at bønder kan ta rimelige lån når det trengs.
- Frøbank, slik at bønder alltid har tilgang til frø
Invester i kaffens framtid
I vårt Guatemala-fond kan du investere i klimatilpasning som sikrer både kaffen og kaffebøndenes framtid.