Sårbare grupper i et klimasårbart land
Nepal er et av verdens mest klimasårbare land og preges av gjentakende naturkatastrofer som flom, jordskjelv og skred. Hardest går det utover de menneskene som allerede har minst ressurser. I Nepal investerer Utviklingsfondet i landsbyboernes løsninger på globale klimaproblemer.
To hovedutfordringer befolkningen vi jobber med på landsbygda i Nepal er at de bor i områder som er lite tilgjengelige, og at de ikke blir sett og hørt av myndighetene. Befolkningen som bor lengst ute på landsbygda i Nepal blir derfor ofte glemt når myndighetene skal bygge skoler eller sette i gang andre viktige tiltak. Det er heller ikke lett å klage eller få sin stemme hørt når man må reise dagevis for å nå de som bestemmer.
De aller mest sårbare
I Nepal er mulighetene dine ofte bestemt før du blir født. Er du heldig fødes du inn i en høykastefamilie. Er du maksimalt uheldig fødes du som «kasteløs» kvinne med funksjonshemminger på landsbygda. Dalitene møter diskriminering på mange plan, og i alle deler av samfunnet. Fortsatt er det mange som oppfatter dem som «urørlige» - mennesker uten verdi.
Behandles du slik er det vanskelig å få sin stemme hørt, både i landsbyen og i møte med de nasjonale og lokale myndighetene.
Utviklingsfondets prosjekter retter seg mot ekstra sårbare mennesker. I prosjektene våre har vi fokus på såkalte kasteløse, på kvinner, på urbefolkningsgrupper og gamle jordbruksslaver. Skal Nepals framtid bli bærekraftig må alle med.
Klimasårbare landsbyer - lokale løsninger
Befolkningen på landsbygda i Nepal kjenner klimaendringene hardt på kroppen. Gjennom Utviklingsfondets prosjekter går folk sammen for å finne løsninger på miljø og klimaproblemer de har i sin landsby. Befolkningen går sammen i en klimatilpasningskomité, som lager en prioriteringsliste med tiltak og redskap de trenger for å tilpasse seg klimaendringene og trygge sin egen matsikkerhet. Utviklingsfondet og norske utviklingsinvestorer stiller midler til rådighet, slik at prosjektene kan realiseres.
Kvinner i spissen for klima
Når landsbyene skal finne løsninger på klimaproblemene er det viktig at alle behov ivaretas - også kvinnenes. Tanka Bishwakarma jobber med å skape muligheter for Daliter og Tharuer i Bardiya, i Nepal. Han forteller at 65% av medlemmene i de lokale komitéene som jobber med klimatilpasning her er kvinner. Det er disse som bestemmer hva pengene skal brukes til. Gjennom prosjektet har det blitt laget vanningsanlegg, kvinnene får anledning til å kjøpe kyllinger, griser eller geiter og de får opplæring i landbruk og husdyrhold.
Den omfattende urbaniseringen og migrasjonen er også en viktig årsak til at gruppene her satser spesielt på kvinner, ifølge Tanka: "Vi prøver spesielt å nå kvinnene her. Mange av mennene er i byene eller utenlands og arbeider store deler av året."
Organiserer seg for en bedre framtid
Skal sårbare grupper i sårbare områder få sin stemme hørt er det viktig å styrke lokale organisasjoner og demokratiske strukturer på grasrotnivå. Kooperativ, ungdomsklubber, klimatilpasningskomitéer og lokale frøbanker bidrar til å bygge aktive lokalsamfunn, og en plattform for økt kontakt med myndighetene.
- Vi hjelper dem med å organisere seg så de blir sett og hørt av myndighetene, forteller Tanka.
Klimatilpasning er en investering i framtiden
Klimatilpasning gir ringvirkninger også på andre områder. Barna tjener på at foreldrene får høyere inntekter, mer sikker mattilgang og ny kunnskap – da får de mulighet til å gå på skolen og foreldrene forstår viktigheten av utdanning.
Bli utviklingsinvestor
Som utviklingsinvestor i Nepal-fondet investerer du i mennesker ved å gi dem verktøyene og kunnskapen de trenger for å tilpasse seg klimaendringene. Vil du bidra til et godt livsgrunnlag for mennesker på landsbygda i Nepal? Bli utviklingsinvestor i dag.