Katastrofalt regn og flom:

Over 200 døde og mange savnet i Nepal

Ekstremt regnskyll har utløst massive flommer og jordskred over store deler av Nepal.

- Aldri i mitt liv

Fra torsdag til lørdag kveld regnet det uten stopp i Kathmandu og i to tredjedeler av Nepal.

- Aldri i mitt liv har jeg sett regn uten stopp i over 50 timer, sier Yogi Kayastha, Nepal-rådgiver for Utviklingsfondet bosatt i Kathmandu.

- Alle sideelvene til Bagmati-elven var oversvømmet, noe som førte til store tap av menneskeliv og eiendom langs elvebreddene, sier han videre.

Katastrofen har ført til at 200 mennesker har mistet livet, ifølge den siste oppdateringen fra politiet i Nepal, og tallet forventes å stige ytterligere.

- 35 mennesker ble drept i Kathmandu-dalen alene, rapporterer Yogi.

Antallet savnede er 26, og minst 127 personer er skadet. Redningsoperasjoner har hittil reddet 4,222 individer, med innsats fra det nepalske politiet og hæren.

Skader på infrastruktur

Infrastrukturen har også lidd store skader. Yogi beskriver hvordan «alle veiene til Kathmandu ble skadet, og folk som reiste til og fra ble strandet på motorveiene.»

Flere broer på motorveiene i både østlige og vestlige deler av Kathmandu har blitt skylt bort, noe som har ført til at veiforbindelsen mellom Kathmandu og resten av landet er avbrutt.

Blant de mest berørte områdene er sideelvene til Bagmati-elven, inkludert Hanumante Khola i Bhaktapur, Karmanasa Khola i Patan, og Nakhu Khola i Kathmandu.

- Disse elvene skapte kaos langs elvebreddene – 50 meter innover på begge sider av elven, og tusenvis av hus ble oversvømt langs disse elvene, så vel som langs Bagmati-elven, sier Yogi.

Se vannstanden stige mange meter på et par døgn

Begravd under jordskred

Yogi forteller om seks unge fotballspillere som var på trening, og løp ut av treningshallen etter å ha hørt nyheten om at en demning hadde blitt åpnet.

- De seks unge fotballspillerne fikk panikk, og trodde stedet hvor de oppholdt seg kunne bli oversvømt. De løp ut og mot en ås som de trodde var tryggere, men ble begravd og drept under jordskredet, sier Yogi.

Selv om regnværet nå har roet seg, er situasjonen fortsatt kritisk. Internett har vært nede i flere dager, og intensivt rednings- og hjelpearbeid pågår fortsatt. Det vil ta tid å gjenoppbygge landet etter denne katastrofen. Nepal er et av verdens mest klimautsatte land, og det det er nettopp derfor Utviklingsfondet arbeider med å styrke småbøndene i landet, slik at de kan stå sterkere rustet i møte med klimaendringer og ekstremvær. Utviklingsfondet følger situasjonen nøye, og venter på informasjon fra våre partnerorganisasjoner i felt om hvorvidt våre programdeltakere er rammet.