Ingen mat uten jord
Visste du at jord er selve grunnlaget for all vegetasjon og så mye som 95 % av verdens matproduksjon? Det er nokså selvsagt når man tenker over det, men jord får lite oppmerksomhet. Men i jorda ligger en viktig nøkkel for klimatilpasning når klimaendringene rammer.
Et bærekraftig matsystem starter nettopp med jord. En spiseskje jord har flere mikroorganismer enn hele jordas befolkning! Nå har Utviklingsfondet sluttet seg til «4 per 1000», et internasjonalt nettverk som vil øke karbonlagringen i jorda. Hvorfor? Jo – fordi en jord med mer karbon er bra for både matsikkerhet og klimatilpasning!
Kort fortalt handler det om å øke kvaliteten på den jord som i dag brukes til landbruk. Vi må bygge opp igjen jord som er blitt utpint, og bruke jorda som er igjen på en mer skånsom måte.
Viktig for klimatilpasning
En sunn jord med et høyere karboninnhold vil ikke bare bli mer fruktbar og gi høyere avlinger. Den vil også ha mye bedre evne til å absorbere vann, og vil klarer å holde på vannet over tid. Dette er en svært viktig egenskap i møte med klimaendringene, som nettopp fører til problemer med enten for mye eller for lite vann.
Matjord i dårlig forfatning
Så mye som en tredjedel av verdens landbruksområder er i dag av dårlig kvalitet, ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO). Denne jorda er dårlig egnet, eller helt uegnet, til matproduksjon på grunn av erosjon, for høyt saltinnhold, jordpakking, forsuring eller forurensing. Om enda mer av den produktive matjorda går tapt vil det ramme matproduksjonen og matsikkerheten, gi høyere matpriser og potensielt sende millioner av mennesker ut i sult og fattigdom.
Kunnskap om bærekraftige jordbruksteknikker
Jordbruk med dårlige metoder er en viktig årsak både til at mange fattige bønder får veldig små avlinger, og til at jorda utpines. De aller fleste bønder i utviklingsland har ikke annen agronomisk kunnskap enn den de har lært av sine foreldre og naboer. Mange mangler dessuten helt tilgang på det viktige støtteapparatet – ikke minst når det gjelder rådgiving – som deres norske kollegaer har. På toppen av dette gjør klimaendringene det stadig vanskeligere. Når regnsesongen er uforutsigbar og regnmønsteret endrer seg, så blir behovet for ny kunnskap enda større.
Heldigvis er det fullt mulig å dyrke mat på en bærekraftig måte og som tar vare på jorda samtidig som avlingene øker. Det handler blant annet om å redusere jordbearbeiding, å benytte seg av husdyrgjødsel, og tilbakeføre planterester til jorda etter at avlingene er innhøstet. Det handler om å tilpasse gårdsdriften til lokale forhold og forutsetninger. Det handler om god agronomi.
Modellbønder viser veien
I Utviklingsfondets arbeid med å bidra til at bønder tar i bruk nye dyrkingsmetoder, har vi noen lokale ildsjeler med oss på laget. Noen spesielt endringsvillige og engasjerte bønder støttes av Utviklingsfondet for å jobbe som modellbønder. En modellbonde dyrker jorda si i tråd med moderne bærekraftige jordbruksmetoder. Modellbøndene bruker sin egen gård og sine egne erfaringer som utgangspunkt for å veilede andre bønder. Naboer lærer av hverandre, og slik spres kunnskaper til flere.
Bli utviklingsinvestor i Malawi
Tenk deg et fond der verdiene kan øke med mange hundre prosent på bare ett år, og den eneste avkastningen investorene får igjen er en god følelse.