Fem høydepunkter fra Utviklingsfondets arbeid i 2024
Håp i en utfordrende tid
2024 har på mange måter vært et utfordrende år i landene der vi arbeider. Konsekvensene av klimaendringene har blitt forverret – både i alvorlighetsgrad og i varighet. Flere steder rammes lokalbefolkningen fortsatt av dyp matusikkerhet og av konflikt.
Samtidig finnes det også håp: rapporter fra Utviklingsfondets programmer viser at arbeidet vårt gjør en viktig forskjell for småbøndene, og bidrar til å styrke lokalsamfunnenes motstandskraft til tross for de krevende utfordringene de møter.
2024 har også vært et år med flere viktige framskritt i arbeidet for en mer rettferdig og bærekraftig verden. Her er fem høydepunkter fra det vi fikk til i 2024, og som har hatt betydningsfulle resultater for menneskene vi jobber med.
1. Operasjon Dagsverk – sammen bekjemper vi sult, en bit av gangen
2024 startet med at Utviklingsfondet ble stemt fram som vinner av Operasjon Dagsverk av norske skoleelever over hele landet! Norges største solidaritetsaksjon av, med og for ungdom valgte å støtte ungdoms kamp for matsikkerhet i Guatemala, et land som står i frontlinjen mot klimaendringene.
Gjennom kampanjen har totalt 86000 elever ved 104 skoler engasjert seg for å skape solidaritet og giverglede. De bidro til å styrke unge bønder som arbeider for å bekjempe sult gjennom klimatilpasning.
Støtten fra OD vil gjøre stor forskjell for tusenvis av urfolksungdom mellom 13 – 19 år i høylandet i vestlige Guatemala. Det vil gi ungdom mulighet til å dyrke nok mat, skape inntekter og få en sterkere stemme i sine lokalsamfunn.
Prosjektet vil gi ungdom i Guatemala framtidsmuligheter de ellers ville vært foruten. Tusen takk til alle som bidro på OD-dagen!
2. Kvinner får bedre kunnskap om sine rettigheter og styrket autonomi
Utviklingsfondet jobber målrettet med å styrke kvinnelige småbønder. I 2024 konkluderte en ekstern rapport med at arbeidet Utviklingsfondet gjør, bidrar til at kvinner får styrket kunnskap om sine egne rettigheter, verdifull lederkompetanse og bedre økonomiske muligheter.
I flere av våre land er kvinner hovedmålgruppen for opplæring i økonomiske aktiviteter. Noen initiativer er kun for kvinner, slik som Young Women Can Do It Clubs i Malawi. Rapporten viser at programmene har lykkes med å øke kvinners innflytelse og deltakelse i sin egen husholdning, i organisasjoner og bedrifter og i lokalsamfunnet for øvrig. Flere har lederroller og fått sterkere selvtillit, autonomi, sosial status og bedre boforhold.
Utviklingsfondets programmer er en viktig komponent for å styrke kvinner økonomisk og sosialt, i kampen om å oppnå likestilling.
3. Etablering av formelt frøbanknettverk i Nepal
I 2024 markerte vi en milepæl i vårt arbeid med frøbanker. Utviklingsfondet har lenge støttet lokale frøbanker som en nøkkelstrategi for å sikre matsikkerhet og styrke småbønders evne til å møte klimaendringene. I Nepal har vi vært med på å etablere det første formelle nettverket av lokale frøbanker.
Hva oppnår nettverket?
- Styrker 27 lokale frøbanker som sikrer småbønders tilgang til lokalt tilpassede såfrø.
- Bidrar til å bevare biologisk mangfold i landbruket.
- Jobber for politisk anerkjennelse av frøbankenes viktige rolle, samtidig som det fremmer bønders rettigheter til egne såfrø.
Dette frøbanknettverket er en inspirasjon for våre partnere i andre land, og gir et klart eksempel på hvordan samarbeid og lokal kunnskap kan lede til systemendringer som gagner både bønder og miljøet.
4. Vi har utvidet vårt arbeid i Mellom-Amerika
I tillegg til Guatemala, arbeider Utviklingsfondet nå også i Honduras, Nicaragua og Costa Rica i Mellom-Amerika.
Gjennom det britiskfinansierte Darwinprogrammet jobber vi for å bevare biologisk mangfold og styrke matsikkerheten i regionen. Med fokus på lokalt tilpassede frøvarianter, etablering av frøbanker og deltakende planteforedling, gir programmet småbønder bedre muligheter til å møte klimaendringene.
Dette skal programmet bidra til:
- Over 3000 familier vil få tilgang til nye, klimatilpassede plantevarianter.
- 36 samfunnsbaserte frøbanker vil styrke lokalsamfunnenes evne til å bevare og dele frø.
- Kvinners innflytelse i landbruket vil styrkes, med fokus på deres preferanser i planteforedling.
Ved å kombinere lokal og vitenskapelig kunnskap bidrar Utviklingsfondet til bærekraftig utvikling og en tryggere framtid for småbønder i Mellom-Amerika.
5. Signaturkampanje for å styrke kvinner og doble støtten til verdens småbønder
I årets siste måned leverte Utviklingsfondets generalsekretær Ulf Flink underskriftene til statssekretær Bjørg Sandkjær. Signaturene er en tydelig beskjed til våre folkevalgte om at nordmenn krever økt og langsiktig støtte til matsikkerhet og landbruk, og at særlig kvinner må styrkes i utviklingsarbeid for å oppnå reel likestilling og bekjempe sult.
Sandkjær understreker at hun og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim er helt enige i at styrking av verdens bønder, som sliter med å dyrke mat i møte med klimaendringene, er viktig. De kjemper både for å øke bevilgningen til matsikkerhet og til klimatilpasning.
– Det er godt å se at Utviklingsfondet og folket er enige i at matsikkerhet og landbruk er viktig. Norge har økt støtten til matsikkerhet de siste årene, men vi kan og bør gjøre mer, sa Sandkjær.
Takk til alle som har signert kampanjen i 2024! Hver signatur teller, og i år vil vi fortsette å løfte viktigheter av matproduksjon, landbruk og klimarettferdighet til våre politikere opp mot stortingsvalget. En takk rettes også til alle som støtter oss og som står opp for at småbønder og familier må bekjempe sult og urettferdighet alene. Vi ser fram til å fortsette arbeidet for å skape en mer bærekraftig og rettferdig verden i 2025.
Vi trenger din signatur
Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder
Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!
Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.