Henrik: — Jeg bearbeider jorda så lite som mulig.
Henrik Kjeldsen driver med kornproduksjon i Ulefoss i Vestfold og Telemark. Han dyrker også oljevekster, erter og åkerbønner. Henrik ønsker å spille på lag med naturen, og la for flere år siden om driften sin for å ta bedre vare på jorda. Han pløyer ikke lenger, men sår direkte i fjorårets stubb. I tillegg har han grønt plantedekke i åkeren så stor del av året som mulig.
Været har blitt mer ekstremt
Henrik sier at klimaendringene har sneket seg på gradvis. Været har blitt mer ekstremt, og det merkes.
– Når det regner kan det gjerne regne 14 dager i strekk, forklarer Henrik. Og hvis det først er fint vær og tørke, så varer det lenge. 2018 var et ekstremt tørt år, men året før det var det i stedet ekstremt vått.
– Kraftige regnskyll kan gjøre mye stor skade på kort tid. Når vannet kommer i store mengder tar det rett og slett jorda med seg. I tillegg vil vann som blir stående over tid kunne gjøre at planter drukner, eller det kan være for vått for at man kan kjøre med traktor uten å påføre store skader på jorda.
Les også: Tor Jacob har investert i utstyr som er mindre avhengig av perfekte værforhold
Karbonrik jord — et godt klimatilpasningstiltak
Henrik forteller at det egentlig ikke var på grunn av klimaendringene at han begynte å gjøre ting annerledes, men at han nå ser store positive effekter av det. Fordi han bearbeider jorda minst mulig øker nemlig jordas karboninnhold. En god og karbonrik jord er et godt klimatilpasningstiltak fordi den både vil kunne ta unna større mengder vann når det bøtter ned, og også holde bedre på vannet i tørre perioder.
Til tross for et godt godt utgangspunkt ble tørkesommeren 2018 veldig krevende også for Henrik.
– Ganske lenge hadde jeg trua på at det skulle gå relativt bra. Men til slutt ble de ekstreme temperaturene under så lang tid veldig vanskelig. Det henger fortsatt over meg – jeg tjente ingenting det året. Det skal fort mange gode år til for å veie opp for ett slikt kriseår.
Les også: Jane har sluttet helt å bearbeide jorda for å ta vare på regnvannet når det kommer
Klimatilpasning er nødvendig
Han tror at mye av nøkkelen ligger å håndtere økende og mer svingende nedbørsmengder.
- En lenger vekstsesong gjør at jeg lettere kan dyrke sene kornsorter som gir gode avlinger. Men i andre enden kan det bli vanskeligere. Det hjelper ikke at høsten er lang og varm hvis det er for vått for å få høstet kornet.
Og han slår fast:
Henrik KjeldsenAt klimaet endrer seg er tydelig. Sommeren blir varmere, høsten lenger og våtere. Som bonde må jeg tilpasse meg til det.
Vi trenger din signatur
Signer og krev at Norge dobler støtten til småbønder i utviklingsland
Alle vet at det haster å løse verdens klimautfordringer. Samtidig dør et barn av sult hvert femte sekund. En dobling av støtten til bønder i utviklingsland kan bidra til å løse begge deler.
Norges nye utviklingsminister har uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én. Hun er enig i at økt støtte til småbønder og matsikkerhet må prioriteres. Nå er det vårt ansvar å gi henne støtten hun trenger for å få dette gjennom. Signer aksjonen og krev at Norge dobler støtten til småbønder i utviklingsland. Det haster.