Anita: — Med et kraftig regnvær vaskes jorda bort.
Det er ikke bare nordmenn som er avhengige av kaffe for å våkne om morgenen. Også kaffebonde Anita Marcos Torre drikker kaffe hver morgen. Og om ettermiddagen. Her begynner barna å drikke kaffe tidlig, så det har hun gjort siden hun var liten!
Klimaendringene gjør livet vanskeligere
Kaffedyrking er Anitas eneste inntektskilde. I innhøstingssesongen flytter hun og familien hennes ned og bor ved jordlappen der kaffen vokser. Her plukker og prosesserer de kaffen. Når årets innhøsting er ferdig, beskjærer de plantene og reiser hjem igjen til Concepción, der de bor.
Anita forteller at været er mer varierende og ekstremt enn tidligere. Regnet er mer upålitelig, og det kommer i kraftigere intensitet.
- Med et kraftig regnvær vaskes jorda bort, sier hun.
Les også: Henrik i Telemark vil ta bedre vare på jorda for at den skal tåle både mye og lite vann
Småbønder fra Guatemala eksporterer kaffe til Norge
Anita er en av bøndene som har fått solgt sin kaffe til Norge gjennom et samarbeid mellom Utviklingsfondet, Kjeldsberg kaffe og bondekooperativet i Guatemala, hvor Anita er medlem.
Først plukkes kaffebærene for hånd i det bratte terrenget. Så må kaffen vaskes, før man fjerner fruktkjøttet, og legger kaffebønnene til tørk. Etter tørking veies og lagres kaffen, og når bøndene har lasten klar leveres den til kooperativet, som igjen selger kaffen videre til Kjeldsberg.
- Jeg føler meg bra, jeg har gjort et godt forarbeid med kaffen min. Jeg leverte den til kooperativet som så at kvaliteten var god og derfor skal de eksportere den. Derfor føler jeg meg så bra!, sier Anita.
Organisering av kaffebønder er klimatilpasning i praksis
I et samvirke eller kooperativ går mennesker sammen for å jobbe mot felles mål. Ved at de står samlet kan bøndene få bedre gjennomslagskraft, forhandle frem bedre priser for varene, nå ut til større og nye markeder utenfor landsbyen, og unngå kostbare mellomledd.
Kooperativer kan også gi tilgang på økonomiske ressurser sånn at flere kan bearbeide produktene sine og utvikle foredlingsbedrifter. En bedre økonomisk situasjon gjør familier mindre sårbare og bedre i stand til å investere i sin egen produksjon – en forutsetning for at Guatemalas kaffebønder skal kunne stå bedre rustet i møte med klimaendringer og mer usikre værforhold.
Les også: Damiano har doblet sine avlinger med klimatilpassede metoder
Ønsker å få mer betalt for kaffen sin
Anita har syv barn, som nå er voksne. Hun drømmer ikke om store ting, men sier at hun er takknemlig for kooperativet som har sørget for at hun får solgt kaffen, og for at sønnen er en dreven kaffebonde han også. Det var han som ville at de skulle satse på kaffedyrking. Hun ser imidlertid at det stadig blir mer krevende å produsere kaffen og håper at de som kjøper kaffen vil betale mer for den.
- Det ville vært til stor hjelp om kaffeprisene steg, sier Anita.
Vi trenger din signatur
Signer og krev at Norge dobler støtten til småbønder i utviklingsland
Alle vet at det haster å løse verdens klimautfordringer. Samtidig dør et barn av sult hvert femte sekund. En dobling av støtten til bønder i utviklingsland kan bidra til å løse begge deler.
Norges nye utviklingsminister har uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én. Hun er enig i at økt støtte til småbønder og matsikkerhet må prioriteres. Nå er det vårt ansvar å gi henne støtten hun trenger for å få dette gjennom. Signer aksjonen og krev at Norge dobler støtten til småbønder i utviklingsland. Det haster.