Avgjørende fokus på mat, landbruk og vann
En av dagene på årets klimatoppmøte COP29 var utelukkende dedikert til matsystemer og landbruk – med god grunn, rapporterer Utviklingsfondets generalsekretær Ulf Flink.
Småbøndene en nøkkelfaktor i klimaarbeidet
Det er ingen tvil om at diskusjonene rundt matsikkerhet og landbruk har blitt stadig mer presserende i løpet av de siste klimatoppmøtene. Småbønder, som utgjør en betydelig andel av den globale matproduksjonen og er avgjørende for å oppnå matsikkerhet, blir ofte framhevet som nøkkelaktører i klimaarbeidet. Likevel mangler det ofte konkret støtte og investeringer som kan gi dem muligheten til å tilpasse seg klimaendringene og drive bærekraftig matproduksjon.
Direkte investeringer i småskala landbruk kan ikke overvurderes. Disse bøndene står overfor økende utfordringer som følge av klimaendringene – alt fra endrede nedbørsmønstre til ekstremvær og skadedyr – som truer både levebrød og matproduksjon. Selv om internasjonale fora ofte lover støtte til småbønder, viser rapporter fra tidligere COP-møter at finansieringen ofte ikke fører til konkrete tiltak på bakken.
For å skape reell endring må ressursene dedikeres til infrastruktur, teknologi, bærekraftige praksiser og markedsadgang for småbønder. Dette er essensielt for å gi dem verktøyene de trenger for å møte fremtidens utfordringer.
Utilstrekkelig finansiering
Finansiering til småbønder er kritisk, men likevel ofte utilstrekkelig. Mange initiativer blir hemmet av byråkratiske hindringer, ineffektiv distribusjon av bistand og manglende tilpasning til lokale behov. Uten robuste finansieringsmekanismer risikerer programmer for matsikkerhet og støtte til småbønder å bli retorikk uten substans.
Finansielle instrumenter som klimatilpasningsfond, tilskudd og lån må gjøres tilgjengelige og skreddersys til småbønders behov, slik at de kan investere i bærekraftige praksiser og teknologi.
Norge bør være en forkjemper
Norge har posisjonert seg som en forkjemper for bærekraftig utvikling og klimaarbeid, og har ofte tatt til orde for å inkludere småbønder i diskusjoner om klimaendringer og matsikkerhet. Norge har bidratt med midler til klimainitiativer og har vært en konsekvent forkjemper for menneskerettigheter i landbrukspolitikken.
På COP29 bør Norge ikke bare bekrefte sin støtte, men også ta konkrete skritt ved å øke finansieringen rettet mot småbønder. Norske bidrag kan fokusere på tiltak som forbedrer landbrukets motstandskraft, som investeringer i bærekraftige jordbruksmetoder, klima-smart teknologi og rettferdig tilgang til ressurser og markeder for småbønder.
Videre kan Norge, i samarbeid med internasjonale organisasjoner, sivilsamfunn og privat sektor, bidra til å bygge omfattende støttesystemer som gir reelle, positive endringer i småbønders liv.
Vi trenger konkrete forpliktelser
Dagens fokus på matsikkerhet og landbruk må resultere i konkrete forpliktelser og solid finansiering for å støtte småbønder. Diskusjoner må omsettes til handling gjennom investeringer som anerkjenner den kritiske rollen småbønder spiller i matsystemer og klimamotstandskraft.
Globale ledere, inkludert Norge, må prioritere dette spørsmålet og sikre at fremtidens matsikkerhet inkluderer tilstrekkelig støtte til dem som mater verden. Tiden for løfter er over – nå er det tid for handling.
Vi trenger din signatur
Signer og krev at Norge mer enn dobler støtten til verdens småbønder
Norges utviklingsminister har selv uttalt at kampen mot sult er kamp nummer én globalt, og at økt støtte må prioriteres. Nå krever vi handling!
Signer aksjonen og krev at Norge mer enn dobler den langsiktige støtten til verdens småbønder. Utviklingsfondet sørger for at hver signatur overbringes utviklingsministeren og resten av regjeringen.