Filmen ble vist på NRK i september 2019. Se den her. 
 

I 2018 kom klimaendringene for alvor til Norge. Den varmeste sommeren på 70 år resulterte i skogbrann, tørke, og store tap for bøndene, som nå er nødt til å tenke nytt. Men hvordan? Dette er temaet i den brennaktuelle dokumentarfilmen 'Uår', hvor vi møter den tørkerammede melkebonden Einar Kiserud fra Spydeberg. Etter en vanskelig sommer ønsker han å lære hvordan han kan tilpasse seg klimaendringene. Filmen følger ham på en reise til Malawi, der bønder har levd med konsekvensene av klimaendringer i mer enn et tiår.

Om filmen

'Uår' er en uavhengig dokumentarfilm av Differ Media, som har laget flere prisvinnende dokumentarer om klimaendringer og matproduksjon. Filmen er ca. 28 min lang, og egner seg godt som et utgangspunkt for videre diskusjoner. Hva er likhetene og forskjellene mellom å være bonde i et av verdens rikeste land, og et av verdens fattigste? Hva kan vi gjøre for å sikre nok mat i klimaendringenes tidsalder? Hvilke tiltak er aktuelle på gårdsnivå, på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå – i Norge så vel som i andre land?

 

Arranger en visning

I forbindelse med kampanjen «Klimasmarte bondemøter» har Utviklingsfondet inngått et distribusjonssamarbeid med filmskaperne i Differ Media, som gjør at enkeltpersoner og organisasjoner har mulighet å sette opp egne visninger av filmen. Høsten 2019 vil filmen være tilgjengelig for alle lokallag og fylkeslag i Norges Bondelag, Norges Bygdekvinnelag, Norges Bygdeungdomslag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Økologisk Norge. Vil du arrangere en visning av filmen i ditt nærområde? Ta kontakt med oss, så får du tilsendt visningslenke og aktivitetspakke med alt du trenger for å lage et arrangement (f.eks. foredragsmanus, spørsmål til quiz og digitalt bakgrunnsmateriale). Du er også hjertelig velkommen til å arrangere en visning selv om du ikke har tilknytting til noen av de ovennevnte organisasjonene. 

Øverst til høyre på denne siden finner du en nedlastingsbar pdf med tips til gjennomføring av visninger. Kontaktperson i Utviklingsfondet er Siri O. Kvalø. Henne når du på siri@utviklingsfondet.no. 

Vil du gjøre mer? Signer vårt opprop! 

Å sikre at alle mennesker til enhver tid har nok og sunn mat er en av vår tids største oppgaver. Klimaendringer og ekstremvær gjør denne oppgaven stadig vanskeligere. Samtidig som vi må gjøre alt vi kan for å kutte i utslippene, så må vi håndtere konsekvensene som allerede er her. Verdens matproduksjon MÅ tilpasses et klima i endring. 

Bli med og skriv under for klimarettferdighet for verdens bønder!