I frontlinjen mot klimaendringene

Maria Mendoza bor i landsbyen Tojquia og lever av å dyrke kaffe. Hun og familien ble hardt rammet av orkanene Eta og Iota. Regnet og kulden gjorde at de ikke kunne jobbe. Orkanene var imidlertid ikke familiens første møte med klimaendringene. Maria forteller at det regner mer og kraftigere enn før. Det får store konsekvenser for kaffeplantene. Når det regner for mye, faller den modne kaffen på bakken og blir ødelagt før de rekker å høste. Å tørke kaffen blir også vanskelig når det regner i innhøstingstiden.

På den andre siden er det også sårbart når regnet plutselig uteblir i lange perioder. Mangel på vann er kritisk når kaffebønnene er høstet inn. De må vaskes og renses, og uten vann er dette vanskelig å få til. Da må bøndene enten hente vann fra andre steder, eller ta med seg alle bønnene til områder med mer vann for å vaske dem der. Dette er tungt og dyrt, og det øker sjansen for at kaffebønnene blir ødelagt på veien.

Klimatilpasning handler om tilpassede løsninger

- Det handler om å finne de gode løsningene som gjør det mulig å tilpasse seg, forteller Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet. Det kan være tiltak som opplæring i nye og forbedrede landbruksteknikker, bedre forvaltning av jord, skog og vann samt støtte til å utvikle vanningsanlegg. Hvilke tiltak som trengs, vil variere fra sted til sted. Frøbanker som gir tilgang til gode såfrø som tåler mer, husdyr og beredskapsplaner er andre tiltak som hjelper.

Har du lyst til å investere i de gode løsningene som gjør at kaffebøndene i Guatemala kan dyrke kaffe i et endret klima? Les mer: Bli utviklingsinvestor i dag. 

Maria og mannen prøver å tilpasse seg klimaendringene så godt de kan. De planter trær rundt kaffeåkeren, som tar av for en del av vannet hvis det regner mye og gir skygge når sola steker. Fruktkjøttet fra kaffebærene bruker de som gjødsel.

Kvinner inntar kaffemarkeder

Maria er en av flere som eksporterer kaffe til Kjeldsberg i samarbeid med Utviklingsfondet. Det er møysommelig arbeid bak kaffekoppene som drikkes i de norske hjem. Først plukkes kaffebærene for hånd i det bratte terrenget, så må kaffen vaskes, før man fjerner fruktkjøttet, og legger kaffebønnene til tørk. Etter tørking veies og lagres kaffen, og når bøndene har lasten klar leveres den til kooperativet, som igjen selger kaffen videre til Kjeldsberg.

For Maria og familien har det betydd mye å få solgt kaffen til Norge.

- At kaffen min blir konsumert i andre land, gjør at jeg føler meg bra, fornøyd og stolt over at kaffen min har kommet veldig langt, og vi håper at den vil fortsette å vokse, forteller Maria. 

Bli utviklingsinvestor

Vil du bidra til at kaffebøndene i Guatemala kan fortsette å produsere kvalitetskaffe i et endret klima? Bli utviklingsinvestor i Guatemala!