Moderne slaveri — ikke bare fotballens anliggende 

The Guardian avslørte at 6500 personer har mistet livet sitt under byggingen av stadioner til fotball-VM i Qatar. Dette er i all hovedsak unge menn fra land som Nepal, Bangladesh og India. Det anslås at tallene sannsynligvis er langt høyere, fordi tallet 6500 kun gjelder Sørøst-Asia. Utviklingsminister Ulstein har løftet fram arbeidet mot moderne slaveri som et av sine satsingsfelt. Det er viktig og bra, og vil kunne hjelpe mange som er fanget i slike uverdige arbeidsforhold. Norge kan imidlertid gjøre langt mer ved å gi ungdommene muligheter der de bor — på landsbygda i utviklingsland. Enn så lenge er Norge et av de rike landene, som bruker minst andel av bistanden på nettopp det å utvikle lokalt landbruk. Det har konsekvenser.   

VM_Qatar_Utviklingsfondet

President Jair Bolsonaro besøker nye Al Janoub fotballstadion i Qatar. Foto: Flickr

Det tyder på at prisen for å bygge moderne VM-arenaer kan måles i tusenvis av menneskeliv. Da bør flere av oss stoppe opp og tenke oss om. Regjeringen, ved utviklingsminister Dag-Inge Ulstein, har lansert en satsing mot moderne slaveri internasjonalt. Bør man kanskje forvente at han og Erna Solberg kommer på banen i denne saken? 

Les kronikken i Dagbladet: VM i Qatar — Vet at det er livsfarlig.

1600 unge nepalesere har mistet livet under bygging av VM-stadioner 

La oss se nærmere på Nepal — et av partnerlandene for norsk utviklingspolitikk. I løpet av de siste 25 årene har over fem millioner ungdommer forlatt Nepal på jakt etter jobb i andre land. Det tilsvarer omtrent hele Norges befolkning. Over 1600 unge nepalesere har mistet livet under byggingen av VM-stadioner. Balkrishna Khadka er en av fremmedarbeiderne som kan fortelle om de forferdelige arbeidsforholdene. Han beskriver en jobbhverdag så utmattende at flere av romkameratene hans døde av hjerteinfarkt. Med gru erindrer han en intens frykt for selv å dø, mens han lå og sov. 

Moderne_slavehandel_fremmedarbeider_Nepal

Khadka løfter fram at opplæring i landbruk, tilgang på såfrø og moderne landbruksutstyr ville skapt et bedre livsgrunnlag på landsbygda. Foto: Hira Shrestha.

Hans historie er dessverre ikke unik. Han er en av mange som forlot Nepal på jakt etter jobb. Fellesnevneren i historiene er grusomme arbeidsforhold, brutte løfter og ikke minst manglende alternativer der de kommer fra. Flertallet av de som reiser ut er unge mennesker fra landsbygda. De lever i fattigdom, mangler utdannelse og har svært få muligheter til inntekt der de bor. Det forventes at de unge drar ut av landet for å jobbe, slik at de kan skaffe familien inntekt til å sette mat på bordet. Det er imidlertid ingen av de vi har snakket med som har ønsket å reise. Vi vet at ungdommene som reiser til Qatar ikke ønsker å være der — de vet at det er livsfarlig og at de blir behandlet dårlig. De er borte fra familien i årevis av gangen. Hvem ønsker å reise fra alt de kjenner i en alder av 15 år?   

Økt bistand til småbønder er løsningen 

I høst ble den omfattende studien CERES2030 lansert. 78 forskere fra 23 land har analysert over 500 000 forskningsartikler. Det de fant var tydelig: Bistand til landbruksutvikling må dobles de neste årene. Økt støtte til småbønder kan innen 2030 redusere antallet som lever i sult og fattigdom med 500 millioner mennesker. Nepal importerer halvparten av all mat fra India. Små investeringer i lokalt landbruk kan skape mange muligheter for ungdommen.  

Økt bistand til småbønder kan gi håp for fremtidens ungdom i Nepal. Foto: Tine Poppe.

Balkrishna Khadka løfter fram at opplæring i landbruk, tilgang på gode såfrø og mer moderne landbruksutstyr ville skapt et bedre livsgrunnlag på landsbygda. Men slikt gjøres dessverre i alt for liten grad, mener Khadka. Han er overbevist om at ungdommene ville blitt hjemme, dersom det fantes jobbmuligheter lokalt. Å leve som slave i et fremmed land er ingen ønskedrøm dersom man kan skape seg et levebrød hjemme.  

I Utviklingsfondet jobber vi med langsiktige løsninger for småbønder i Nepal. Gjennom vårt arbeid får lokalbefolkningen redskapene de trenger for å tilpasse seg klimaendringene og trygge sin egen matsikkerhet. Vil du være med å finansiere de viktige tiltakene som kreves på landsbygda i Nepal? Bli utviklingsinvestor i dag og bidra til et bedre livsgrunnlag for lokalbefolkningen