Indila Theu er malawisk småbonde og skal holde appell om klimaendringer og klimatilpasning foran Stortinget på torsdag. Foto: Tine Poppe
Indila Theu er malawisk småbonde og skal holde appell om klimaendringer og klimatilpasning foran Stortinget på torsdag. Foto: Tine Poppe

Hver torsdag fram til statsbudsjettet er vedtatt arrangeres det folkemarkeringer for klima foran Stortinget. Torsdag 8. november handler det om matsikkerhet og klimatilpasning. Blant appellantene er bønder fra Malawi og Norge som selv er hardt rammet av klimaendringer.

Klima må inn i statsbudsjettet

Vi har dårlig tid, og forslaget til statsbudsjett fra Regjeringen tar ikke innover seg alvoret i tilstrekkelig grad. Derfor har en rekke organisasjoner* gått sammen om ukentlige markeringer på Eidsvolls plass foran Stortinget fram til Statsbudsjettet for 2019 vedtas i desember.

Temperatur og nedbør er to av tingene som har aller størst betydning for matproduksjonen vår. Det er også det som vil endre seg mest med klimaendringene. 

Indila Theu er på norgesbesøk i to uker. Hun kommer fra Malawi, et av verdens fattigste land. Her lever over halvparten av befolkningen i fattigdom, og over 70 % er avhengig av landbruket som sin inntektskilde. Landet er hardt rammet av klimaendringer.

Indila skal reise rundt og treffe norske bønder, for å fortelle om sitt arbeid for å tilpasse seg et endret klima. Hennes historie viser at det er mulig å tilpasse seg klimaendringer. Det vil være mulig å intervjue Indila litt senere denne torsdagen.

Program for klimamarkering 8. november                         

  • 08:10: God morgen og sambarytmer med trommeaktivistene i SambAttac
  • 08:15: Jan Thomas Odegard, daglig leder for Utviklingsfondet, ønsker velkommen
  • 08:20: Appell fra bøndene Indila Theu og Frøydis Haugen
  • 08:30: Appell fra Anne Beathe Tvinnereim, nestleder i Senterpartiet
  • 08:35: Avsluttende ord av Bendik Walderhaug fra Too Good To Go
  • 08:40: SambAttac runder av

Vi trenger DEG med på laget! Stikk innom før jobb i fem, ti eller 60 minutter. Markeringene er åpne for alle. Vi stiller med varm drikke, resteboller fra Too Good To Go, musikk, appeller og god stemning. Markeringene passer like godt for barn, ungdom, voksne og pensjonister. Det er NÅ det gjelder – politikerne våre må sørge for et skikkelige klimabudsjett!

*Sammen for klimaet er en felles folkemarkering som arrangeres av: Besteforeldrenes Klimaaksjon, Changemaker, Framtiden i Våre Hender, Greenpeace, KFUK KFUM Global, Klimavalgalliansen, Kirkens Nødhjelp, Miljøagentene, Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Sabima, Spire, Utviklingsfondet og WWF.