Raruba Aden Bodaya kommer fra Afar i Etiopia. Som de fleste andre i Etiopia bor familien hennes på landsbygda og livnærer seg av jordbruk. Klimautfordringer som tørke og flom har rammet befolkningen i Etiopia hardt de seneste årene, og småbønder som Rarubas familie er ekstra utsatt.  

Det finnes løsninger 

Utviklingsfondet jobber langsiktig sammen med lokale partnere for å sikre tilgang til vann. Vi sørger for å bygge vannpumper, damanlegg, brønner, vanningssystemer og gir opplæring i ulike vannsamlingsmetoder.

— Det er fint å ha vann nærmere der vi bor. Da trenger vi ikke å gå så lange avstander for å hente vann. Da går vi heller ikke glipp av timene på skolen, sier Raruba. 

Se filmen om Raruba her. 

Jentene taper når regnet svikter 

Å øke tilgangen til vann er viktig for å redusere tiden, særlig kvinner og barn, bruker på å hente vann. enkel og veien er lang. Vannkannen hun bærer veier mange kilo, og fra hun går ut av huset klokka syv om morgenen til hun kommer tilbake har det ofte gått 2-3 timer. 

— Det er kvinnene som henter vann – aldri menn, sier hun.  

Raruba går i samme klasse som sin tre år yngre bror. Det er ikke uvanlig at jentene henger noen år etter på skolen. Jenter bærer ofte et større ansvar for oppgaver i hjemmet, og disse pliktene kan være vanskelig å kombinere med skole og lekser. Når regnet uteblir er det i første omgang jentene som taper. 

Raruba med venninnene som hun henter vann med.

 

Uten vann – ingen muligheter 

Vannet Raruba henter er helt avgjørende for at familien skal klare seg. Når de ikke har tilgang på vann, svikter avlingene og sulten banker på døren. Familiemedlemmer og husdyr trenger vann for å overleve. Skittent drikkevann er i tillegg svært helseskadelig. Det kan føre til sykdom og i verste fall få dødelige konsekvenser.   

— Et menneske kan ikke fungere uten å drikke vann. Andre ting, som helse og skole, kommer etter vann. Vann kommer først, sier Rarubas far Aden Bodaya Mola, mens han stirrer bekymret ut i lufta.

Med tilgang til vann fra sisternen kan Raruba bruke tiden på skole. Kanskje hun en dag får oppfylt drømmen om å bli lærer? Ved å investere i vannprosjekter i Etiopia kan flere unge jenter følge drømmen sin. 

Les mer om det å bli utviklingsinvestor her.