Enkle redskaper for dyrking 

Du trenger ikke en egen grønnsakhage eller et drivhus for å produsere din egen mat. Plantekasser og potter fungerer vel så bra når vi skal dyrke grønnsakene våre. Du kan bruke nesten hva som helst, så lenge beholderen har en viss størrelse til å dyrke i og det er hull i bunnen, slik at overskuddsvann kan renne ut. 

Jord, vanning og plantenæring 

Når vi dyrker grønnsaker i potte eller plantekar, stilles det høye krav til jorden og næringen som tilsettes, for at det skal bli en god avling. Grønnsaksjorden tilpasses etter hvilke grønnsaker du skal dyrke. Når du kjøper jord, kan du spørre hvilken grønnsaksjord som gir god smak til avlingene, og om jorden er tilpasset beholderen du planter i. Det finnes spesialtilpasset jord til plantekasser, potter og pallekarmer.  

Når du skal tilsette plantene næring kan du både velge tørt og flytende. Mange vil dyrke planter på en måte som påvirker naturen minst mulig og det er flere økologiske alternativer å velge mellom. I stedet for kunstgjødsel basert på mineraler fra gruvedrift, finnes det organisk næring laget av for eksempel alger fra havet, restprodukter fra papirindustrien eller urin fra husdyr. Men visste du at du også kan bruke avfallet hjemme til å lage jord og gjødsel? Rester fra gressklipp, løv, planterester og matavfall, kan bli til god kompostjord. Det er lurt å undersøke hva som egner seg best for det du skal dyrke. Planter som vokser raskt trenger mer næring, enn de som vokser langsomt. 

Grønnsaker som enkelt kan plantes hjemme 

Salat plantes i en større potte og høstes inn etter 2-3 uker. Slik kan du fortsette å høste inn gjennom hele sesongen.  

Tomat har mange variasjoner. Det finnes en mengde sorter å velge mellom, som busktomat, vanlig tomat eller cherrytomat. Tomater trenger rikelig med vann, lys og næring. 

Agurk trives best i drivhus, men det finnes også agurksorter som kan dyrkes ute i beskyttet område. Agurken er en plante som krever næring, så regelmessig gjødsling er et krav for at agurken skal vokse og trives.   

Vårløk kan dyrkes inne året rundt. Skal du dyrke den ute i kjøkkenhagen, bør du ikke så den før midten av mai/starten av juni. Huskeregelen er at det ikke må komme nattefrost etter den er sådd. 

Squash er svært lett å dyrke og gir rik avling. 

Chili finnes i mange sorter med både røde og gule frukter. 

Poteter må alltid starte å gro inne, før du setter dem ut i kar eller direkte i grønnsakhagen. Kjøp sertifiserte settepoteter, eller bruke settepoteter fra egen avling. Mattilsynet ønsker ikke poteter fra matbutikken settes rett i jorda. Poteter som ser friske ut, kan likevel inneholde små organismer som kan smitte over fra kjøkkenhagen til jordbruksarealer og gjøre stor skade. Selv om du bor et stykke fra en potetbonde, skal det ikke mye til før smitten er overført. Derfor er det regulert gjennom Forskrift om settepoteter  

Gode tips 

Dersom ulike grønnsaker plantes på samme sted, er det lurt å rotere avlingene. Det vil si at du bytter plass på grønnsakene hvert år. Da reduserer du risikoen for sykdommer, skadedyr og utarmet jord. Du kan også dekke jorden med fiberduk for at den skal bli varm tidligere på våren. Da kan såprosessen starte tidligere. Fiberduken vil også hjelpe deg med å holde unna fugler på jakt etter frø.  

Vi håper du finner glede i å produsere din egen mat. Les gjerne mer om hvordan du kan bidra til at bønder i andre deler av verden, som er avhengig av det de dyrker for å overleve, skal lykkes med avlingene sine. Vi har fem fond i fem forskjellige land, der du kan investere i klimatilpasning for de som trenger det mest — nettopp småbøndene. Les mer her: Bli utviklingsinvestor.