Knut Nærum har laget årets påskequiz for oss. Klarer du alle 12? Ta quizen nederst på siden!
Knut Nærum har laget årets påskequiz for oss. Klarer du alle 12? Ta quizen nederst på siden!
Vil du bidra i dugnaden? Foto: Julie Lunde Lillesæter, Differ Media.
Vil du bidra i dugnaden? Foto: Julie Lunde Lillesæter, Differ Media.

Tar quiz på alvor 

Da vi kontaktet Nærum med forespørsel om et aldri så lite samarbeid i anledning påsken – opplysningens høytid, var han rask til å takke ja. Nærum er en fast bidragsyter til Utviklingsfondet og en quizer av høy rang, dermed var et samarbeid om en påskequiz et naturlig steg videre. 

Du kan også bidra til at bønder i utviklingsland har muligheten til å sikre seg en økonomisk inntekt under en korona-krise. Les mer om korona-fondet her. 

– Jeg er godt kjent med Utviklingsfondet og vet at dere gjør et godt arbeid, så da jeg ble kontaktet ønsket jeg gjerne å bidra. Spesielt når det ikke betyr mer innsats enn dette. 

Har det vært en enkel oppgave, altså? 

– Med god hjelp fra både Utviklingsfondet og det store internettet har det vært en smal sak. Jeg sendte over noen spørsmål, dere supplerte og så har vi knadd det sammen. Jeg er jo en dreven søker og har vært innom alt fra Statistisk sentralbyrå til World Economic Forum, sier Nærum fornøyd. 

Selv om man kanskje skulle tro det, er ikke rollen som quizmaster noe Nærum er så veldig vant med. Han trives ofte bedre på den andre siden av quizbordet. 

– Til vanlig vanker jeg i et ganske hardt litteraturquiz-miljø. Å svare er lek, å spørre er alvor. Jeg tar quizmaster-jobben alvorlig, understreker han. 

Påskequizen i regi av quizmaster Nærum og Utviklingsfondet tar opp viktige spørsmål rundt utviklingsland, ispedd litt påskesnadder fra vår egen bakhage! Finn frem påskeegget og samle familien rundt stuebordet for årets viktigste quiz: Ta quizen her nederst på siden! 

Greit å løfte hodet litt innimellom 

Årets påske blir annerledes for de fleste av oss. Hyttekos, ski og termos må vike for hagen hjemme. Selv har Nærum planer om å se mer på TV og lese flere bøker. 

– Fruen, jeg og etterkommerne pleier å stryke til fjells i noen dager, men i år blir vi selvfølgelig hjemme. Det blir noen småturer til fots og sykkel, og forhåpentligvis litt mer TV og bok enn det pleier. Det er noe positivt i denne elendigheten: Du slipper å være sosial, så du får mer tid til å se på TV. 

Hvordan synes du nordmenn takler den nye hverdagen? 

– Jeg har inntrykk av at vi generelt er flinke til å gjøre som vi blir bedt om. Så fort den første dorull-panikken la seg synes jeg folk har oppført seg bra. 

Og hvordan synes du at du selv har taklet den nye hverdagen? 

– Jeg kan ikke huske om jeg motsto fristelsen til å hamstre eller om jeg bare var seint ute. Men den nye, digitale hverdagen har gitt meg noen nye muligheter. Jeg har skrevet påskekrimmen for NRK Radio i år, en krimgåte i fire episoder om forskning i Arktis, mystiske skip, utmagrede isbjørner, hemmeligheter og løgn. Ellers skal jeg for første gang lese en av bøkene mine på en livestream for Storytel i påsken. 

Nærum tar med andre ord situasjonen med fatning. Men han mener det også kan lønne seg å se litt utover landegrensene en gang i blant. 

– Jeg tenker det er greit å løfte hodet litt innimellom. Om det er ille her er det verre for utviklingsland med dårlige helsetilbud. Det er mange som bor i land hvor myndighetene ikke er spesielt opptatt av at alle skal ha samme tilbud. 

Ønsker du å støtte korona-fondet?

Det er ingen hemmelighet at årets påskeferie ikke blir slik den pleier. Det er ikke ideelt for noen, men vi bor i hvert fall i Norge, med et fungerende helsevesen og mulighet for økonomisk hjelp ved behov. Det vi opplever med COVID-19 vil ha langt mer ødeleggende effekt for land uten et ordentlig helsevesen. Vi følger nøye med på våre programland i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Her kan du lese løpende oppdateringer om situasjonen i flere utsatte land, og lese historiene til menneskene på bakken. 

Ønsker du å bidra til at de som ikke kan være i hjemmekarantene får hjelp? Vipps en valgfri sum til vårt nyopprettede korona-fond på 598001! Pengene vi mottar til fondet brukes på tiltak som forebygger, reduserer konsekvenser og hjelper til å gjenoppbygge fattige bønders matsikkerhet og økonomiske trygghet. 

God påske!