Tvunget på flukt fra sitt eget hjem

Gaumati Biswokarma (35) er fra landsbygda Dangisharan i Nepal. Her bor hun sammen med mannen sin og deres tre barn. Mannen til Gaumati er smed, men på grunn av mangel på arbeid, har de blitt tvunget til å forlate hjemmet sitt. Først måtte hun i 2018 reise til Kuwait for å skaffe seg arbeid.  

— Min mann kunne ikke tjene nok penger til mat for familien, så vi bestemte oss for at jeg skulle reise utenlands for å tjene penger.  

Etter å ha jobbet to år som hushjelp i Kuwait, kom Biswokarma omsider tilbake til landsbyen. Det første året gikk alle sparepengene til å betale ned gjeld til byrået som formidlet hennes arbeid i Kuwait. Året etter måtte lønningene brukes på gebyret til samme selskapet.  

— Siden jeg ikke hadde mer penger da jeg kom hjem igjen, måtte vi leve dag til dag fra hånd til munn. Til slutt var det mannen min tur til å dra til India for å skaffe arbeid.    

Dette kunne vært unngått dersom det var arbeid i landsbyen. 

Les også: Menneskeliv — prisen for å bygge moderne VM-arenaer

Nepal. Klimatilpasning_jordbruk_flukt.

Foto: Hira Shresta

En av sønnene til Biswokarma har en funksjonsnedsettelse. Hun forteller at det er veldig krevende å ha en 12- åring som hun må passe på døgnet rundt. Sønnen er pleietrengende, så Biswokarma må gjøre alt for han - gi han mat og stelle han. Når hun ikke er i nærheten, ødelegger han ting hjemme, og hun forteller at det er utfordrende at mannen ikke kan være til stede.  

Biswokarmas er en av mange som har fått familielivet revet fra hverandre, fordi det ikke finnes nok jobber på landsbygda i Nepal. I tillegg til å måtte forlate alt de kjenner, møter fremmedarbeiderne grusomme arbeidsforhold. De skader seg for livet mens de bærer stein i India eller bygger fotballstadioner til VM i Qatar. Tusenvis har mistet livet. 

— Dersom det fantes arbeid med anstendig lønn, hadde ikke mannen min trengt å reise til India for å skaffe arbeid. Det er mangelen på arbeid i landsbyen som har tvunget han til å forlate hjemmet sitt.  

Bistand til landbruksutvikling  

For at mennesker ikke skal tvinges til å forlate hjemmene sine, må det finnes jobber til dem der de bor. Utviklingsfondet gir økonomisk støtte til mennesker som vil starte små bedrifter og skape flere arbeidsmuligheter i landsbyen. Det er også mange uutnyttede arbeidsplasser i landbruket. Nepal importerer halvparten av all mat fra India. Små investeringer i lokalt landbruk kan skape mange muligheter for arbeid. Vi ønsker å legge til rette for at flere skal kunne utnytte disse mulighetene, i stedet for å legge i vei på den farlige flukten til Qatar, Kuwait eller India. Med investeringer i yrkesopplæring, enkel landbruksteknologi og opplæring i klimatilpasset jordbruk, får Biswokarmas familie et alternativ. De må ikke lenger forlate sitt hjem. De kan leve sammen som en familie igjen.  

Vil du investere i disse konkrete løsningene på sult og fattigdom i Nepal? Bli utviklingsinvestor i dag.