Flommen får store konsekvenser for innbyggerne i de rammede områdene i Malawi. Bildet er hentet fra Malawis Department of Disaster Management Affairs sin Facebook-side.
Flommen får store konsekvenser for innbyggerne i de rammede områdene i Malawi. Bildet er hentet fra Malawis Department of Disaster Management Affairs sin Facebook-side.
- Nå jobber vi for å få full oversikt over situasjonen, forteller Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet.
- Nå jobber vi for å få full oversikt over situasjonen, forteller Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet.

Saken oppdateres. Sist oppdatert 28.03.2019.

 

Enorme konsekvenser

Malawis krisedepartement (Department of Disaster Management Affairs) melder om at 56 mennesker er bekreftet omkommet i Malawi som følge av de siste ukenes uvær. Nesten 185 000 familier, det vil si omtrent 920 000 mennesker, er rammet. De fleste av de 82 000 menneskene som har mistet hjemmene sine bor nå i midlertidige leir i de påvirkede distriktene. Det jobbes fortsatt med å få oversikt over det fulle omfanget av katastrofen. President Arthur Peter Matharika har erklært unntakstilstand i de rammede områdene. På toppen av dette traff syklonen Idai Mosambik. Over 1000 mennesker er fryktet omkommet, melder NRK. Ifølge FN kan over 1,5 millioner mennesker være rammet av ekstremværet. Folk har ikke tilgang på mat og infrastrukturen er ødelagt.

Vil få langvarige konsekvenser

- Dette er helt forferdelige nyheter. Det er ikke lengre siden enn 2015 at landet sist ble rammet av storflom. Nå jobber vi for å få full oversikt over situasjonen, forteller Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet.

- Vårt kontor i Malawi følger situasjonen tett og vi får løpende oppdateringer. Bildene som deles i sosiale medier nå viser det enorme omfanget av katastrofen. Søndag kom det også meldinger om at flere tusen hektar jord med mais er skylt bord. Dette kommer til å få store konsekvenser for matforsyningen i de rammede områdene framover. Det er dramatisk i et land som Malawi, hvor underernæring allerede er et stort samfunnsproblem.

Klimaendringer gir hyppigere katastrofer

- Denne typen værrelaterte katastrofer kommer vi til å se mer av i framtiden. FNs klimapanel advarer om at økte gjennomsnittstemperaturer fører til mer ustabilt vær og at flere værrelaterte katastrofer vil oppstå. Det er de fattigste som rammes hardest, og småbønder er særlig utsatt. Behovet for å satse på klimatilpasning og klimasmart landbruk er viktigere enn noen gang, avslutter Odegard.

Rapporten «Er matsikkerheten truet? Klimaendringer og matproduksjon i Norge og i Malawi» fastslår av Malawis sårbarhet ovenfor klimaendringer er spesielt stor. Denne sårbarheten forsterkes av lite utbygd infrastruktur og få ressurser til å tilpasse seg. Rapporten er skrevet av Ruralis på oppdrag fra Utviklingsfondet og ble gitt ut høsten 2018.

Les mer om hvordan du kan støtte Utviklingsfondet med arbeidet i Malawi og Mosambik!

Kontaktinformasjon

Jan Thomas Odegard
Daglig leder i Utviklingsfondet
E-post: Jan.thomas@utviklingsfondet.no
Tlf: 41 49 40 44