Ni år gamle Cliveness er datteren til Chimwemwe og barnebarnet til Laston og Florence. Her viser hun fram noen av søtpotetene fra familiens gård. Foto: Tine Poppe.
Ni år gamle Cliveness er datteren til Chimwemwe og barnebarnet til Laston og Florence. Her viser hun fram noen av søtpotetene fra familiens gård. Foto: Tine Poppe.

Laston er en av Utviklingsfondets modellbønder. Det betyr at han har fått opplæring i både klimasmarte landbruksteknikker og kursing i hvordan man best mulig kan videreformidle kunnskapen. Han har nå 31 følgebønder som han har gitt kunnskap videre til.

- Vi begynner jo å bli gamle, Laston og jeg, forteller Florence. – Nå må snart barna ta over.

Chimwemwe er et av parets sju barn. Hun vil gjerne ta over gården etter hvert.

- Etter vi la om til klimasmart landbruk har vi nok mat hele året, forteller Chimwemwe.

Hun har to barn, Cliveness på ni år og Tumbikani på fire år. Cliveness drømmer om å bli lege når hun blir stor, mens Tumbikani foreløpig er mest opptatt av å leke.

Familien dyrker en rekke ulike vekster. De planter frukttrær i åkeren for å holde på vannet og for å sikre bedre ernæring til familien. De produserer honning med egne bikuber som de selger på det lokale markedet.

Gjennom Utviklingsfondets program har de også fått husdyr. Husdyr gir både gjødsel, næring og inntekter. Kua Alinafe har fått to kalver, men disse har Laston gitt videre til to av sine følgebønder. Slik kommer det flere til gode.

- Det beste med å være modellbonde er at jeg kan hjelpe andre i lokalsamfunnet til et bedre liv, sier Laston.

De neste kalvene som kommer skal han imidlertid selge og gjøre flere investeringer på gården. Med opptil flere barnebarn som drømmer om universitetsutdannelse trengs det et solid inntektsgrunnlag også for framtiden.