Nyheter

Menneskeliv — prisen for å bygge moderne VM-arenaer

Den norske markeringen mot menneskerettighetssituasjonen i Qatar har fått internasjonal oppmerksomhet. Det norske fotballandslaget håper på at det internasjonale fotballforbundet skal gjøre mer. Regjeringen har lansert en satsing mot moderne slaveri internasjonalt. Bør man forvente at også regjeringen kommer på banen?

VM i Qatar: Hvorfor reiser så mange unge til disse grusomme forholdene?

Over 6500 fremmedarbeidere, i all hovedsak unge menn fra land som Nepal, Bangladesh og India, har dødd mens de jobbet med å bygge stadioner til fotball-VM i Qatar. Det er så mange som 12 personer i uka de siste ti årene. Fotball-VM i 2022 bygges på moderne slaveri, der menneskeliv ikke ser ut til å ha noen verdi. Den britiske avisa The Guardian anslår at tallene sannsynligvis er langt høyere, fordi tallet 6500 kun gjelder Sørøst-Asia.

Nå sulter 8 millioner mennesker — kan slike sultkatastrofer forebygges?

Nær 8 millioner mennesker sulter i de fire landene El Salvador, Honduras, Guatemala og Nicaragua. Korona og ekstremvær er de viktigste årsakene til at verden nå rammes av sultkatastrofe. Aller hardest rammes de som allerede lever i en sårbar situasjon. Er det mulig å forebygge slike sultkatastrofer?

Teknologi kan bekjempe sult

Over hele verden tørker avlinger ut og vaskes vekk. Vær og vind får bøndene ikke gjort så mye med, men moderne teknologi og kunnskap om klimatilpasning kan gjøre dem bedre rustet i møte med klimaproblemer og ekstremvær.

Nå kan bøndene dyrke hele året

Kilden de pleide å vanne med har tørket ut og regnet kommer stadig sjeldnere. I landsbyen Bhulke er de aller fleste avhengige av det de selv dyrker. Kan et enkelt vannrør hjelpe bøndene å produsere nok mat?

Kvinnekamp i kaffekoppen

25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. En dag vi hadde ønsket det ikke var behov for, men som i 2020 dessverre bare er blitt mer aktuell. Foreløpige rapporter tyder på at vold mot kvinner har økt kraftig også i utviklingsland som følge av korona-pandemien og nedstenging av samfunnet.

Bli investor
Kontakt oss
Her jobber vi
}