Skog_Guatemala_naturressurser_klimatilpasning

Honduras, Costa Rica og Nicaragua

Utviklingsfondet styrker klimatilpasning og matsikkerhet i Guatemala, Costa Rica, Nicaragua og Honduras gjennom Darwin Initiative, et program som fokuserer på å fremme bærekraftig landbruk og bevare biologisk mangfold. Målet med Darwinprogrammet er å forbedre levekårene til lokalbefolkningen gjennom styrking av lokale matproduksjonssystemer.

Darwinprogrammet: Biologisk mangfold i jordbruket i Mellom-Amerika

Darwinprogrammet løper fra juli 2023 til desember 2025 og implementeres i samarbeid med lokale aktører som ASOCUCH i Guatemala, UCR i Costa Rica, FIPAH i Honduras og FECODESA i Nicaragua.

Sammen med bondeorganisasjoner og forskningsinstitusjoner i regionen, kombineres vitenskapelig og lokal kunnskap for å utvikle nye sorter av mais og bønner som er bedre tilpasset lokale forhold og klimaendringer. Aktivitetene inkluderer deltakende planteforedling, etablering av nettverk av frøbanker, og innsamling av ville frøtyper.

Målsettinger og forventede resultater

Økt tilgang til forbedrede plantevarianter: Minst 3000 familier i 100 lokalsamfunn skal få tilgang til nye varianter frambrakt gjennom deltakende planteforedling.

Utvidelse av frøbanker: Minst 5000 familier vil dra nytte av 36 samfunnsbaserte frøbanker som legger til rette for oppbevaring, deling og utvikling av frøvarianter tilpasset lokale miljøforhold.

Bevaring av lokale frøvarianter: Minst 20 lokalsamfunn skal delta i bevaring av frøtyper som er essensielle for mat- og ernæringssikkerhet.

Styrket kvinners rolle: Programmet skal øke kvinners innflytelse ved å sikre deres tilgang til plantevarianter som møter deres preferanser.

Bærekraftig landbruk gjennom agro-biodiversitet

Programmet «Community-based agro-biodiversity systems for improved livelihoods and climate resilience» tar sikte på å adressere utfordringene knyttet til klimaendringer som allerede påvirker landbruket i Mellom-Amerika. Ved å styrke tilgangen til lokalt tilpassede frø, bidrar programmet til å bevare det rike, innfødte biologiske mangfoldet i regionen og forbedrer småbøndenes evne til å opprettholde matsikkerhet til tross for endrede klimaforhold. Programmet styrker også samarbeidet mellom lokale frøbanker og nasjonale genbanker for å frambringe frø av mais og bønner som er bedre rustet til å tåle klimaendringer.

Kapasitetsbygging og kunnskapsoverføring

En vesentlig del av programmet er kapasitetsbygging og kunnskapsoverføring. Dette inkluderer opplæring av småbønder og deres organisasjoner i avanserte landbrukspraksiser, frøbankadministrasjon, og deltakende planteforedling. Videre legges det til rette for regional erfaringsutveksling og deling av beste praksis. Programmet ble innledet med en samling i august 2023 i Antigua, Guatemala, hvor aktører fra de fire landene utvekslet kunnskap og erfaringer om planteforedling og spredning av mais- og bønnesorter.

Forpliktelse til en bærekraftig framtid

Utviklingsfondets innsats i Guatemala, Honduras, Costa Rica og Nicaragua eksemplifiserer hvordan målrettet samarbeid og innovasjon kan bidra til bærekraftig utvikling og økt matsikkerhet i regionen. Vi vil bygge videre på denne innsatsen og fortsette å lære fra de lokalsamfunnene vi arbeider med, med et langsiktig mål om å styrke motstandsdyktigheten og sikre en bærekraftig framtid for Mellom-Amerika.