Utviklingsfondet har avsluttet samarbeid med en partner i Mosambik

Utviklingsfondet har avdekket svakheter hos partnerorganisasjonen Amder i Mosambik, og valgt å avslutte samarbeidet. Vi ønsker å utdype hvordan vi har håndtert saken i tråd med retningslinjer, samt å klargjøre forhold rundt tidligere saker som har vært omtalt i media.

Handlet i tråd med retningslinjer

Utviklingsfondet har behandlet denne saken helt i tråd med retningslinjer for økonomistyring og antikorrupsjon. I løpet av et rutinemessig monitoreringsbesøk i 2022 fikk vi mistanke om økonomisk mislighold hos Amder, vår lokale partner i Mosambik. Vi handlet umiddelbart ved å fryse midler og gjennomføre en ekstern revisjon. Denne revisjonen avdekket svakheter i økonomiforvaltningen og mislighold av avtalekrav.

Etter at saken ble avsluttet gjennomførte vi en egen gjennomgang av Amders systemer og rutiner for økonomiforvaltning. Denne viste at det fortsatt var store svakheter i økonomiforvaltningen hos Amder, noe Amder også erkjente. Risikoen ved å opprettholde samarbeidet med en partner som hadde så mange svakheter ble for stor til at vi kunne sikre ansvarlig bruk av midlene, og som følge av dette var vi nødt til å avslutte samarbeidet. Vi har hatt dialog med Amder gjennom hele prosessen og har vært tydelige på hvorfor vi måtte avslutte partnerskapet.

Vi anerkjenner at nulltoleranseprinsippet innen bistand kan ramme menneskene vi jobber med hardt når slike saker oppstår, noe som er svært beklagelig. Vi står imidlertid fast ved at det er vår plikt å handle for å sikre at bistandsmidler blir forvaltet korrekt og i tråd med både Norads krav og internasjonale standarder.

Tidligere påstander: Korreksjoner og klarhet

I tidligere publiserte saker har det blitt framsatt flere påstander om Utviklingsfondets økonomistyring, behandling av varslere og samarbeid med lokale partnere i Malawi. Selv om vi verdsetter medias samfunnsoppdrag, mener vi at flere av påstandene som har blitt framsatt, gir et ufullstendig bilde av Utviklingsfondets arbeid og resultater.

Det er viktig for oss å rette opp i enkelte misforståelser og unøyaktigheter som har blitt presentert.


1. Varslerhåndtering og økonomistyring:

Det har vært påstander om at varslerne i Malawi og ved vårt hovedkontor i Oslo ikke ble tatt på alvor da de meldte fra om svakheter i våre systemer. Vi vil understreke at vi tar alle varsler svært alvorlig. En ekstern granskning i 2023, ledet av EY, konkluderte med at det ikke var økonomiske misligheter eller mislighold verken ved vårt kontor i Malawi eller hovedkontoret i Oslo.


2. Tidligere påstander om mislighold i Malawi:

Mediedekningen har også omhandlet rapporter fra bønder i Malawi som uttrykker misnøye med støtten de har fått. Selv om vi tar slike tilbakemeldinger svært alvorlig, viser ferske eksterne evalueringer at vårt arbeid i Malawi gir gode resultater. Dette inkluderer vårt modellbondeprogram, som er evaluert og vist å skape positive endringer for bøndene.


4. Honningprosjekt i Malawi:

En annen sak omhandlet honningprodusenter i Malawi som ikke fikk tilstrekkelig opplæring for å bruke verktøy de hadde mottatt. Dette var en beklagelig situasjon som skjedde da prosjektet gikk over i en ny fase, og vi byttet partner. Vi har tatt grep, og prosjektet er nå i ferd med å bli gjenopptatt.

Forbedringer og framtidig retning

Utviklingsfondet har de siste årene gjennomgått en omfattende prosess med å forbedre våre systemer og rutiner. Dette inkluderer en handlingsplan som har blitt fulgt tett opp av både Norad og eksterne aktører som Deloitte. Vi er nå i en langt sterkere posisjon enn tidligere og har fått grønt lys fra våre samarbeidspartnere på samtlige punkter.

Vi ønsker også å framheve at våre programmer, som er laget for å skape langsiktige, bærekraftige endringer for småbønder, vurderes som kostnadseffektive og måloppnåelsen er i tråd med OECD-DACs kriterier.

Utviklingsfondet står fast ved våre verdier – bærekraft, solidaritet, likestilling og integritet – og vi forblir forpliktet til å levere resultater som styrker lokalsamfunn og bidrar til en tryggere og mer rettferdig framtid. Til tross for utfordringene vi har møtt, fortsetter vi å jobbe for at våre prosjekter skal gi varig endring og forbedre matsikkerheten for de mest sårbare menneskene i verden.

Vi setter pris på at media setter fokus på disse viktige spørsmålene, men vi ber om at sakene dekkes på en balansert og nøyaktig måte som gjenspeiler den faktiske situasjonen.