Kvinne holder en klynge umodne kaffebær i hånden
Utviklingsfondets kafferapport:

Hvordan kan vi sikre en bærekraftig kaffebransje?

Hva kan norske myndigheter, kaffebedrifter og forbrukere gjøre for å sikre en bærekraftig kaffebransje? Les Utviklingsfondets undersøkelser og anbefalinger i vår nyeste rapport!

I rapporten «Kaffens reise fra bonde til kaffekopp: Hvordan kan vi sikre en bærekraftig kaffebransje?» har Utviklingsfondet analysert kaffens globale verdikjede og dens bærekraftige utvikling. Rapporten gir innsikt i de økonomiske, sosiale og miljømessige utfordringene kaffeproduksjonen står overfor, samt anbefalinger for å forbedre bærekraften i bransjen.

Kaffebonden Don Ramon i Guatemala.

Utviklingsfondet

Hovedfunn

1. Økonomiske utfordringer:
  • Kaffeprodusenter, spesielt småbønder i det globale sør, opplever lav lønnsomhet. Markedspriser for kaffe er volatile, og mange produsenter mottar ikke en rettferdig pris for sitt arbeid.
  • Det er en økende konsolidering i kaffehandelssektoren, som gir store selskaper mer makt til å diktere priser og betingelser, ofte på bekostning av småprodusenter. Produsentene sitter gjerne igjen med en marginal andel av den prisen forbrukere betaler for kaffen.


2. Sosiale aspekter:
  • Arbeidsforholdene i kaffeproduksjonen kan være dårlige, med lave lønninger og begrenset tilgang til grunnleggende rettigheter for arbeidere. Barnearbeid og tvangsarbeid er også rapportert i enkelte produksjonsområder.
  • Det er et behov for styrking av organisasjoner som støtter småbønder og arbeidere for å forbedre deres levekår og arbeidsvilkår.


3. Miljøpåvirkning:
  • Kaffeproduksjon er utsatt for klimaendringer, som kan påvirke avlinger og øke sårbarheten for skadedyr og sykdommer. Bærekraftige praksiser som agroøkologi og økologisk dyrking er nødvendige for å møte disse utfordringene.
  • Samtidig bidrar kaffeindustrien selv med et stort miljøavtrykk, blant annet gjennom avskoging, avfall, vannforbruk og -forurensing og transport.
  • Bærekraftige praksiser som agroøkologi og økologisk dyrking, sammen med bedre avfallssystemer og vannforvaltning, er nødvendige for å møte disse utfordringene.

Anbefalinger:

Støtte til småbønder:

Implementere programmer som sikrer en rettferdig pris og gir teknisk og finansiell støtte til småprodusenter for å øke deres avkastning og bærekraft.


Forbedre arbeidsvilkår:

Implementere og håndheve standarder for arbeidsforhold og rettigheter for å sikre anstendige leve- og arbeidsforhold for alle som er involvert i kaffeproduksjonen.


Miljøvennlige praksiser:

Oppmuntre til og støtte overgangen til bærekraftige produksjonsmetoder som reduserer miljøbelastningen og øker motstandskraften mot klimaendringer.

Konklusjon:

Kafferapporten framhever nødvendigheten av en helhetlig tilnærming for å sikre en bærekraftig kaffeindustri. Gjennom samarbeid mellom produsenter, kjøpere, forbrukere og myndigheter kan vi gjøre kaffens reise fra bonde til kaffekopp mer rettferdig og miljøvennlig.

Utviklingsfondets kafferapport 2023

Last ned rapport

Kaffens reise fra bonde til kaffekopp: Hvordan kan vi sikre en bærekraftig kaffebransje?

Dyrket av bønder i det globale sør, er kaffen en bro mellom verdens fattige og rike. Inntektene er avgjørende for mange bønder. Klimaendringer truer kaffeproduksjonen og krever klimatilpasningstiltak og økt finansiering. Samtidig påvirker produksjon og forbruk miljøet, og det trengs handling fra kaffenasjonene, forbrukerne og industrien for å sikre en bærekraftig framtid for kaffeproduksjonen.

Last ned