Myter og fakta om bærekraftig landbruk
Visste du at det bærekraftige landbruket som regel er mer produktivt enn det konvensjonelle? Sjansen er stor for at du tror på en eller flere myter om matproduksjon. Her kan du lese om fire av de.
Sant og usant
Myte 1: Konvensjonelt landbruk er mer produktivt enn bærekraftig landbruk
Fakta: Småskala, bærekraftig landbruk produserer langt mer per areal enn det konvensjonelle landbruket.
Myte 2: Kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler er nødvendig for effektiv matproduksjon
Fakta: Verdens økologiske avlinger er i snitt 132 % høyere enn gjennomsnittet, ifølge FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).
Statistikk om landbruk
En undersøkelse av 12 millioner gårder i 57 ulike land som alle la om til ulike former for økologisk drift viste en gjennomsnittlig avlingsøkning på 79 %. For Afrika var økningen på hele 116 %.
Myte 3: De som støtter småskala bønder mener også at landbruk skal driver på samme måte som for flere generasjoner siden.
Fakta: Det mest moderne og framtidsrettede landbruket er et bærekraftig landbruk som bygger på kunnskap samlet gjennom hundrevis av år i kombinasjon med moderne vitenskap. Denne typen landbruk jobber med naturen i stedet for imot den.
Det er det konvensjonelle landbruket, med monokulturer, høyt forbruk av kunstgjødsel og kjemiske sprøytemidler, og en filosofi om at mennesker kan herske over og kontrollere naturen, som er gammeldags.
Myte 4: Det konvensjonelle landbruket tar vare på det biologiske mangfoldet i landbruket.
Fakta: Det konvensjonelle landbruket domineres av 150 ulike typer avlinger tilsammen.
- 12 av disse står for 80 % av maten vi spiser - og mais, hvete, ris og potet alene utgjør 60 %.
- Småskala bønder dyrker 2,1 millioner varianter av 7000 ulike plantesorter!
Les mer om hvordan Utviklingsfondet jobber med landbruk her
Bli utviklingsinvestor i ett av våre fem fond
Tenk deg et fond der verdiene kan øke med mange hundre prosent på bare ett år, og den eneste avkastningen investorene får igjen er en god følelse.